Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Arbejdsliv

Et godt arbejdsliv og værdig tilbagetrækning

Bevar seniorpension

En forringelse af seniorpensionen vil tvinge nedslidte danskere til at blive tre år længere på arbejdsmarkedet. Det bekymrer Ældre Sagen.

Regeringen har planer om at forringe vilkårene for nedslidte danskere.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil nedlægge seniorpensionen, som vi kender den i dag, og lægge den under tidlig pension i en ny ordning med to indgange – også kaldet Arne Plus.

Det bekymrer Ældre Sagen.

En forringelse af seniorpensionen vil betyde, at nedslidte danskere må vente tre år på at trække sig fra arbejdsmarkedet.

Med en pensionsalder på 67 år, kan en nedslidt i dag gå på seniorpension i en alder af 61. Hvis regeringens forslag om seniorpension bliver vedtaget, kan en nedslidt i 2035 først gå fra som 66-årig, fordi pensionsalderen på det tidspunkt er 69. 

At tvinge nedslidte til at blive længere i job er milevidt fra en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, mener Ældre Sagen.

Alle danskere – og i særdeleshed de mest nedslidte – har ret til at gå fra på en værdig måde.

Læs også: Helbred kan stoppe arbejdslivet

Seniorpension er målrettet nedslidte

Seniorpension er den eneste ordning, der forudsætter nedsat arbejdsevne.  Derfor tager den også hånd om dem, som måske ikke selv har fået sikret sig med fx medlemskab af en efterlønsordning.

Som det er i dag, kan du få seniorpension, hvis du har seks år eller derunder til folkepension, og hvis du har haft en tilknytning til arbejdsmarkedet på 20-25 år samt har en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller mindre.

I 2022 blev knapt 8.500 nedslidte tilkendt seniorpension. De 6.523 af dem eller knapt 72 pct. var mellem 61-63 år og havde dermed ikke kunne forlade arbejdsmarkedet med værdighed, hvis regeringens forslag havde været virkeligheden (kilde: BM/ Jobindsats).

De ville ikke kunne få tilkendt seniorpension, hvis regeringen havde forringet ordningen.

4.500 kr. mindre til seniorpensionister

Bliver regeringens forslag vedtaget vil det ikke kun tvinge nedslidte danskere til at blive tre år længere på arbejdsmarkedet. 

Det vil også betyde et fald i ydelsen på. omkring 4.500 kr. om måneden i forhold til niveauet på den nuværende ydelse. 

Mister tro på stigende pensionsalder

Begynder politikerne at fjerne rettigheder for nedslidte, risikerer man at sætte tilliden til den stigende pensionsalder over styr.

Der skal være alternativer til den stigende pensionsalder for mennesker, der af den ene eller anden årsag ikke kan arbejde helt til folkepensionsalderen, der i 2035 er 69 år.

Ældre Sagen mener, at værdige tilbagetrækningsmuligheder – særligt seniorpension – er helt afgørende forudsætninger for den politiske beslutning om en pensionsalder, der fortsat stiger.

Derfor skal seniorpensionen bevares.

Læs også: Ældre Sagens og syv øvrige organisationers fælles debatindlæg i Jyllands-Posten

FAKTABOKS: Seniorpensionen kort
Som det er i dag, kan man få seniorpension, hvis man lever op til følgende:
  • Maksimalt 6 år til folkepension.
  • Langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet (20-25 års arbejde).
  • Arbejdsevne på 15 timer om ugen eller mindre.

 

Sidst opdateret 15.08.2023