Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Vejledninger til korrekt brug af mundbind

Mundbind er ikke nødvendige for raske uden sundhedsfaglig funktion, men kan være brugbare for mennesker i risikogruppen, hvis de bruges korrekt. Vi vejleder her

De danske sundhedsmyndigheder holder fortsat fast i, at mundbind ikke er nødvendige for raske, der bevæger sig rundt i samfundet og ikke har en sundhedsfaglig funktion. Både fordi det ikke har nogen beviselig effekt på smittespredning, men også for at sørge for, at vi ikke løber tør for værnemidler i sundheds- og plejesektoren.

Der er dog sat forsøg i gang, der skal teste, hvorvidt mundbind har en virkning på smittespredning i samfundet.

Anbefalinger til mennesker i risikogruppen

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer i øget risiko, fremgår det, at man ud fra et forsigtighedsprincip kan anvende mundbind i situationer, hvor ansigt-til ansigt kontakt over 15 minutters varighed inden for 2 meters afstand ikke kan undgås. Det kan for eksempel være ved offentlig transport i myldretiden.

Mundbindet anbefales af være af typen (2), som beskytter både den, der bærer den, mod smitte udefra og mod at smitte andre.

Mundbind skal håndteres korrekt

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal mundbind håndteres korrekt for at have en virkning. Det skal dels dække rigtigt af for både mund og næse, og så er det vigtigt at skille sig forsvarligt af med det.

Et mundbind af papir risikerer at miste sin funktion, da det bliver vædet for meget, hvis det ikke bliver skiftet ud ofte. Det resulterer i en falsk tryghed.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke syr sine egne mundbind. De understreger desuden, at det er hygiejne som håndvask og rengøring af hjemmet, der fortsat er det vigtigste for at forebygge smitte.

WHO: Sådan påføres mundbind

Hygiejne er vigtigt i forbindelse med påføring af mundbind ifølge WHO. De anbefaler, at man vasker sine hænder før, man påfører masken, at man sørger for, at masken sidder helt tæt, så der ikke nogen huller mellem maske og ansigt, og at man ikke rører ved masken, imens man har den på.

Når masken bliver fugtig skal man fjerne den og benytte en ny. Engangsmasker kan ikke genbruges.

For at fjerne masken, trækkes den af bagfra uden at røre ved ansigtet. Den skal derefter smides i en lukket skraldespand, og hænderne vaskes grundigt.

Sidst opdateret 11.05.2020