Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Sådan bruger du mundbind korrekt

Du skal benytte mundbind for at køre med den kollektive trafik. Samtidigt anbefaler sundhedsmyndighederne, at alle personer i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 anvender mundbind i situationer, hvor det ikke er muligt at holde to meters afstand.

Der er krav om mundbind i den kollektive trafik som et ekstra lag af smitteforebyggelse.

Sundhedsmyndighederne har samtidigt skærpet anbefalingerne til personer i øget risiko, som nu bliver rådet til at anvende mundbind i alle situationer, hvor der ikke kan holdes to meters afstand til personer, der ikke er en del af ens nære omgangskreds. 

Det kan fx være i forretninger, ved kulturbegivenheder eller til større familiesammenkomster.

Mundbind anbefales desuden fortsat i følgende situationer:

 • I forbindelse med test eller behandling for COVID-19
 • I transport til og fra sygehus ved mistanke om COVID-19
 • Hvis du er pårørende og hjælper eller plejer en person i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19
 • Efter rejse i højrisikolande

Læs Sundhedsstyrelsens skærpede anbefalinger 

Læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer i øget risiko

Mundbind er et supplement 
Mundbindet er et forebyggende supplement til de generelle anbefalinger om god håndhygiejne, begrænsning af fysisk kontakt, hyppig rengøring både hjemme og på arbejdspladsen, og en opmærksomhed på at holde god afstand og vise hensyn til hinanden.

Det er fortsat vigtigt, at man ved mistanke om COVID-19 bliver hjemme og selvisolerer sig.

Læs Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger

""Hvilket mundbind skal jeg benytte? 
Der findes tre typer CE-mærkede mundbind (Type I, Type II og Type IIR), hvor forskellen er, at type I har en filtreringsgrad på 95% og type II på 98%. Ved CE-mærkede engangsmundbind har producenten dokumenteret bl.a. filtreringsgraden og åndbarheden.

Typen af mundbind vil fremgå af mundbindets emballage.

Til brug i det offentlige rum, også for personer i øget risiko, er Type I tilstrækkeligt, både i forhold til at beskytte andre mod smitte, og til at beskytte bæreren selv. 

Da CE-mærkede engangsmundbind har en højere beskyttelsesgrad, bør følgende personer altid anvende et CE-mærket mundbind:

 • Personer i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
 • Personer, som skal besøge en person i øget risiko, som ikke er en del af vedkommendes husstand, og hvor det ikke er muligt at holde afstand.
 • Personer, som er testet positiv for ny coronavirus eller er i risiko for at være smittet, fx fordi de har symptomer eller er nære kontakter.
 • Personer, som er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et land eller område, hvortil Udenrigsministeriet grundet COVID-19 fraråder alle unødvendige rejser og skal i selvisolation.

Vær opmærksom på, at nogle leverandører har svindlet med CE-mærkningen. Det kan derfor være en god idé at kontakte Lægemiddelstyrelsen, hvis du er i tvivl om dit mundbind lever op til kravene til værnemidler.

Læs om køb af værnemidler på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Brug af stofmundbind
Stofmundbind kan være et godt alternativ for personer, som ikke har mistanke om smitte med COVID-19, og som ikke er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.

Et godt stofmundbind bør bestå af tre lag tætvævet stof fx bomuld, være forsynet med elastikker og skal kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund. Ansigtsvisir kan også være et godt alternativ i en række situationer, hvis de anvendes korrekt.

Hvis du bruger stofmundbind skal du være opmærksom på:

 • Stofmundbind skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader.
 • Skift stofmundbind, hvis det bliver beskidt eller fugtigt, og mindst én gang dagligt.
 • Brugte stofmundbind vaskes ved 60 grader og kan bruges igen.
 • Tag flere stofmundbind med, når du går ud, og gem brugte mundbind i en plasticpose, til de kan blive vasket.
 • Opbevar nyvaskede og tørre stofmundbind separat i en lukket pose, når du skal medbringe dem fx i tasken.
 • Stofmundbind er personlige og bør ikke deles med andre.

Hvornår er man undtaget fra Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at bruge mundbind?

 • Børn op til 12 år behøver ikke at bære mundbind.
 • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
 • Mundbindet skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som fx vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser mv.
 • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer, der mundaflæser osv.
 • Mundbindet kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Læs Sundhedsstyrelsens pjece om brug af mundbind

Skærpede retningslinjer for brug af værnemidler på sundheds-, ældre- og socialområdet
Pr. 28. september har Sundhedsstyrelsen skærpet retningslinjerne for brug af værnemidler. De anbefaler nu at personale, patienter, beboere og pårørende bruger værnemidler såsom mundbind og visir, når det ikke er muligt at holde 1 meters afstand til andre og 2 meters afstand til personer i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19.  

De nye retningslinjer gælder i situationer, hvor der ikke er mistanke om eller påvist smitte med COVID-19.  

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at de nødvendige værnemidler er tilgængelige, og at personalet er bekendt med retningslinjerne.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at pårørende anvender mundbind, når der ikke kan holdes den anbefalede afstand ved besøg på både plejehjem, i den ældres eget hjem eller på sygehus.

Læs Sundhedsstyrelsens retningslinjer for sundheds-, ældre og socialområdet her


Kilde: Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Sikkerhedsstyrelsen

Sidst opdateret 07.10.2020