Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Gode råd om corona og demens

Som pårørende til et menneske med demens skal du tage en række forholdsregler ift. COVID-19.

Ældre og svækkede mennesker med demens er særligt udsatte, når det gælder coronavirus. Det betyder, at man bliver nødt til at tage en række forholdsregler som pårørende. Her følger gode råd og anbefalinger.

Vær opmærksom

Mennesker med demens har en skrøbelig hjerne og er derfor også mere udsatte for alvorlige følger af sygdom som coronavirus og influenza.

Det er derfor vigtigt, at man holder ekstra øje med symptomer og kontakter lægen, når der er symptomer på forkølelse, hoste, nedsat lungefunktion og/eller feber.

Symptomer kan komme til udtryk på mange måder, fx gennem ændret adfærd, ændret spisemønster, urolig adfærd eller meget stille adfærd. Vær derfor opmærksom på, om personen optræder på en anden måde end han/hun plejer.

Vis hensyn

Pas godt på hinanden ved at følge myndighedernes anvisninger. Især en god håndhygiejne og fysisk afstand til hinanden er vigtige tiltag for at minimere smitten.

Mennesker med demens vil ikke altid være i stand til at holde sig for munden i forbindelse med nys og hoste. Derfor bør man tænke i at holde ekstra afstand fra hinanden. 

Vær beroligende

Mennesker med demens vil kunne mærke den ændrede stemning og kan reagere med utryghed på forandringerne. Tag hånd om deres bekymringer, vær rolig, lyt og fortæl, at der er styr på situationen.

Læs mere  om kommunikation med mennesker med demens på hjemmesiden for Nationalt Videnscenter for Demens

Vær konkret

Nyhedsstrømmen er stor, så prøv at fortælle, hvad corona-situationen konkret betyder for personen. Det kan være nødvendigt at du sorterer i fakta, da det kan være overvældende og vække bekymring for personen med demens at få for mange informationer på en gang.

For nogle kan det være en hjælp at få det skrevet ned og have sedlen liggende på et synligt sted.

Læs også seneste nyt fra Ældre Sagen om coronavirus


Kilde: Nationalt Videnscenter for demens

Sidst opdateret 07.11.2022