Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Det betyder coronakrisen for dine pensionsopsparinger

Corona-epidemien sætter sine spor på de finansielle markeder. De store kursfald, vi har set, efter Corona-krisen begyndte, betyder, at mange oplever, at deres pensionsopsparinger falder i værdi.

Coronakrisen skaber bekymring, ikke mindst hos dem, der er tæt på pensionsalderen eller allerede er gået på pension.

Mange medlemmer kontakter os med deres bekymring og med spørgsmål om, hvad det kommer til at betyde.

Men før du læser vores svar – og før du bliver alt for nervøs – er der et par overordnede ting, som det er vigtigt at huske:

  • Indkomsten for en folkepensionist består normalt ikke kun af arbejdsmarkedspension og evt. private pensioner, men også af folkepension og ATP. Folkepensionen er heldigvis uafhængig af udsvingene på markeder, så den får du fortsat uændret, og din ATP kan ikke falde. Folkepensionen bliver måske endda lidt højere, hvis din øvrige indkomst falder.
  • Det er langt fra første gang, at markedet dykker – omend det er meget kraftigt nu. Men historisk set retter markedet sig igen – og dermed værdien af pensionsopsparingen. Der er ingen garanti for, at det vil ske, men med stor sandsynlighed vil det ske igen – den langsigtede trend de sidste mange år har været stigninger. Du skal også huske på, at de fleste pensionsordninger har fået meget store afkast de senere år – fx var 2019 et år med meget betydelige pensionsafkast.
  • Præcis, hvordan din pension bliver påvirket, afhænger af mange forhold, som du kan se af svarene - om du har garanti eller ej, hvilken risikoprofil du har valgt, og om din pensionsordning indeholder ”udglatning” eller ej osv. Men for de fleste folkepensionister vil virkningen på indkomsten her og nu være meget begrænset.
  • I Ældre Sagen følger vi selvfølgelig udviklingen tæt. Hvis de langsigtede økonomiske effekter af Corona-krisen bliver større end antaget, vil der være brug for økonomiske genopretningspakker. Og så vil vi selvfølgelig være på banen og gøre alt for at sikre, at pensionisterne ikke bliver glemt.

Her er vores svar til nogle af de spørgsmål, vi har fået

Hvis du har specifikke spørgsmål til din egen pensionsordning, er det dog altid en god idé at spørge dit pensionsselskab.

Sidst opdateret 15.04.2020