Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Kend reglerne for coronapas

Et coronapas dokumenterer, at du enten er vaccineret, tidligere smittet eller testet negativ for COVID-19.

Hvornår skal jeg bruge coronapas?
COVID-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom i Danmark, og derfor er der ikke myndighedskrav om at vise coronapas.

Du kan dog blive mødt af krav om coronapas fra erhvervsdrivende og private kulturinstitutioner og foreninger, der gerne selv må stille krav til deres kunder og gæster.

Du skal også fortsat bruge coronapas på rejser.

Læs om coronapas på coronasmitte.dk

Coronapas og rejser
Hvis du skal rejse til udlandet, bør du undersøge indrejsereglerne i det land, du skal besøge, herunder hvilke regler landet har for coronapas og dokumentation. Da reglerne bliver ændret løbende, er det en god idé at holde dig opdateret helt frem til afrejse.

Du kan bruge appen "Coronapas" som officiel dokumentation for vaccination, test og tidligere smitte ved rejser inden for EU (europæisk coronapas). For at skifte fra dansk visning til EU/udlandsrejse-visning skal du trykke på flyvemaskinen i øverste højre hjørne af skærmen, når du er logget ind i appen.

Vær opmærksom på, at lyntests i nogle tilfælde ikke vises korrekt i appen ”Coronapas”, hvorfor myndighederne anbefaler, at du får lavet en PCR-test forud for rejser.

Du kan overveje også at medbringe et print af dit coronapas, når du rejser. Det kan være godt at have, hvis din telefon pludseligt løber tør for strøm eller ikke kan logge på internettet eller coronapas-appen.

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler ved rejser til Bornholm via Sverige.

Læs retningslinjerne for rejser til Bornholm

Læs mere om rejser til udlandet

Læs mere om det europæiske coronapas

Få et digitalt coronapas på din smartphone
Der findes to digitale coronapas: ”Coronapas” og ”MinSundhed”, som du kan bruge, hvis du har en smartphone og NemID.

Appen ”Coronapas” kan bruges ved rejser til de lande, der stiller krav om en sådan dokumentation ved indrejse, og du kan bruge appen som officiel dokumentation for vaccine, test og tidligere smitte ved rejser inden for EU.

Du kan også hente et coronapas i appen ”MinSundhed”. Det kan dog ikke bruges i udlandet. Hvis du bruger coronapasset i ”MinSundhed”, skal du samtidig kunne fremvise ID.

Hent appen Coronapas i App Store

Hent appen Coronapas i Google Play

Hent og print coronapas på sundhed.dk
På www.sundhed.dk kan du logge ind med dit NemID og hente og printe forskellige coronapas.

Hent dit coronapas med NemID på www.sundhed.dk

Coronapas uden NemID
Alle færdigvaccinerede personer uden NemID vil modtage et printet coronapas med posten.

Myndighederne har i august 2021 udsendt nye coronapas for COVID-19 vaccination til personer uden NemID. De nye coronapas har en såkaldt QR-kode og er EU-certificerede. Du kan derfor bruge det, når du rejser i EU.

Hvis du mangler eller har mistet dit printede coronapas, kan du bestille et nyt på telefon 44 22 77 74. Telefonservicen er også for personer med NemID, men myndighederne opfordrer til, at man bruger digitale løsninger eller printer selv via sundhed.dk, hvis man kan.

Hvis du har været smittet med COVID-19, kan du også få fysisk dokumentation for en positiv PCR-test hos egen læge. Dokumentationen kan bruges som coronapas 14 dage efter den positive test og 12 måneder frem, da du i denne periode betragtes som immun.

Hvis du vil have skriftlig dokumentation for resultatet af en lyntest, er det vigtigt, at du gør personalet opmærksom på det, når du møder op til testen. Du får svaret 15-30 minutter efter din test, så vent med at forlade stedet.

Du kan også give fuldmagt til, at en anden person kan se, hente og printe coronapas for COVID-19 test på dine vegne. Det er ikke muligt at give fuldmagt til at hente coronapas for vaccination.

Læs om fuldmagter på sundhed.dk

Læs mere om undtagelse for brug af coronapas på coronasmitte.dk under Spørgsmål og svar

Fejl i coronapas
Hvis du oplever, at der er fejl i dit coronapas, skal du kontakte den region, du bor i.

Find kontaktoplysningerne på din region på www.sundhed.dk

Coronapas og bøder
Hvis du ikke overholder reglerne om coronapas, kan du få en bøde. Det er ulovligt at bruge et falsk coronapas eller coronapas, der tilhører en anden person.

Læs også: Se hvordan og hvornår du kan blive vaccineret mod COVID-19

Kom godt på pension

Støt sagen og få fordele

Ældre Sagen er en almennyttig forening for 900.000 danskere ligesom dig.
Vi kæmper for et Danmark, der er trygt for os alle at blive ældre i.

Som medlem støtter du det politiske arbejde, og du får:

• Rabat i mere end [Variabel:antal-butikker] butikker

• Gratis juridisk rådgivning

• Gode råd om pension, tilskud mm.

Alle over 18 år kan blive medlem af Ældre Sagen og støtte op om en god alderdom for alle i Danmark.

Sidst opdateret 13.09.2021