Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

God kontakt til sundhedsvæsenet under corona

Gode råd til, hvordan du kan få en god kontakt til sundhedsvæsnet og offentlige myndigheder, hvis du er pårørende.

Hverdagen ser lige nu anderledes ud for mange danskere. Pludseligt er det ikke muligt at besøge sin forældre, ægtefælle eller søskende, der bor på plejehjem. Og besøget til de, der bor i egen bolig, kan også være begrænset.

Alligevel er det stadig vigtigt med et godt samarbejde med læge, kommune og personale. Både for dig selv, og for den du hjælper. Det gode samarbejde er ikke kun dit ansvar. Det går begge veje, og med få gode råd, er I godt på vej.

Personalet hjælper i svære tider

I Ældre Sagen oplever vi, at personalet på landets plejehjem er forstående for, at I ikke kan besøge hinanden og have den kontakt som i plejer. Mange steder er de kreative og finder på ny måde at være i kontakt på.

Spørg personalet, om de vil hjælpe med at besvare telefonopkald eller videoopkald, så I kan tale sammen. Det kan også være, at de vil læse et brev op, som du har afleveret i indkøbsposen eller sendt med posten.

For nogle ældre er det ikke muligt at tale i telefon eller forstå oplæste breve. Hvis det er tilfældet, så spørg, om der er mulighed for statussamtaler med personalet, så du stadig kan følge med.

Vær tålmodig i telefonen

Det er ikke altid, at den person, der besvarer dit opkald til de offentlige myndigheder (fx sygehus, plejehjem eller læge), kan svare på dine spørgsmål.
Selvom du bliver udfordret på din tålmodighed, og måske har siddet i kø i lang tid, så prøv alligevel at være tålmodig og hold fast i det, du vil vide. Tag en dyb indånding og bliv ved med at være høflig. Hvis du ikke kommer igennem til den rette person, så bed om at blive ringet op.

Forbered dig på samtalen

Det er altid godt at være forberedt inden telefonsamtale med fx plejepersonale, kommunen eller lægen. I denne periode, kan det være godt at være ekstra skarp på, hvad samtalen skal handle om.

Skriv de spørgsmål ned, som du, eller den person du ringer om eller på vegne af, vil have svar på. På den måde glemmer du ikke vigtige spørgsmål.

Læs også: Ældre Sagens rådgivning til pårørende

Vær forstående for travlhed

Når du er i kontakt, så vær forberedt på, at personalet som regel har travlt og derfor måske ikke har tid til en længere samtale lige nu.

Hvis du har brug for at drøfte forhold om din ægtefælle eller forældre, så spørg, hvordan og hvornår det er muligt at komme i kontakt. Spørg, om der er telefontid, eller om de kan ringe dig op.

Du kan også spørge, om det er bedre at sende en mail.

Hent dokumentet: Gode råd om ny coronavirus til dig, der er pårørende til en i risikogruppen 

Hold dig opdateret om coronavirus

Få overblik over seneste nyt fra Ældre Sagen om coronavirus. På siden samler vi også gode råd, viden og inspiration i en tid med corona. Siden opdateres løbende.

Gå til www.aeldresagen.dk/coronavirus

Sidst opdateret 23.03.2020