Ældre Sagens resultater
ÆLDRE SAGEN HAR SAT SINE SPOR I DANSK POLITIK. SE ET lille UDSNIT AF RESULTATERNE FRA DE SENESTE TI ÅR.
Organisation
Sådan er Ældre Sagen bygget op
ÆLDRE SAGEN HAR SAT SINE SPOR I DANSK POLITIK. SE ET lille UDSNIT AF RESULTATERNE FRA DE SENESTE TI ÅR.
Det politiske arbejde i 4. kvartal 2022
Da statsminister, Mette Frederiksen, den 5. oktober udskrev valg til Folketinget, blev det parlamentariske arbejde vanen tro sat på pause. Den efterfølgende valgkamp og langstrakte regeringsdannelsesproces medførte i praksis, at der tilnærmelsesvis ingen lovgivningsmæssig aktivitet var i resten af 2022.
Fra Ældre Sagens synsvinkel førte regeringsdannelsen den interessante ændring med sig, at Danmark igen har fået en minister alene med ansvar for ældreområdet. Få timer efter Mette Kierkgaards tiltræden som ældreminister, havde hun et brev med invitation til et møde med Ældre Sagens direktør og landsformand i sin indbakke.
I brevet skitserer Ældre Sagen en række af de udfordringer på ældreområdet, som kalder på ministerens fulde opmærksomhed.
Læs Ældre Sagens brev til den nye ældreminister
Vi ser frem til en god og konstruktiv dialog med den nye regering i almindelighed og med ældreministeren i særdeleshed. Den nye regerings tiltrædelse kort før jul medførte desuden, at finansloven for 2023 ikke blev forhandlet på plads. Derfor venter der F0lketinget en vigtig opgave allerede i årets første uger.
Læs Ældre Sagens konkrete forslag til finanslov 2023
Resultat
Der er indgået en politisk aftale om en sundhedsreform, hvor Ældre Sagen har efterspurgt en overordnet plan for fremtidens sundhedsvæsen med flere ældre patienter. Herunder ser Ældre Sagen elementer i aftalen, der svarer til flere af Ældre Sagens sundhedspolitiske forslag:
Resultat
Flere steder i landet valgte man efter coronanedlukningerne at fastholde en indført praksis hos Flextrafik om, at alle bestillinger skulle oprettes digitalt. Denne praksis protesterede Ældre Sagen kraftigt imod allerede i foråret, da mange flextrafikbrugere og deres pårørende har værdsat muligheden for at ringe bestillinger, og da nogle end ikke har adgang til at opfylde de fornødne digitale krav.
Ældre Sagen udtrykte sin holdning først overfor trafikselskaberne, dernæst i pressen og endelig med en henvendelse direkte til transportministeren. Denne kunne i august 2022 i et svar til Ældre Sagen bekræfte, at telefonbestillinger nu igen er en mulighed i Flextrafikken.
Resultat
Fra 1. januar 2023 afskaffes den modregning i egen folkepension, førtidspension og seniorpension, som der hidtidigt har været, hvis ens ægtefælle eller samlever har haft arbejdsindtægt. Lov er vedtaget.
Læs høringssvar: Afskaffelse af modregning af arbejdsindtægt i pensionen
Resultat
Der er indgået en politisk aftale om afskaffelsen af modregning ved arbejdsindtægt, og lovforslaget skal efter planen fremsættes til efteråret, således at ændringen får virkning for hele 2023, når loven er vedtaget.
Resultat
Der er vedtaget en lov en skattefri varmecheck på 6.000 kr. til familier, der opvarmer deres bolig med energiformer, der særligt er ramt af prisstigninger – især naturgas, og som havde en husstandsindkomst under 650.000 kr. i 2020. Checken forventes udbetalt til ca. 400.000 husstande i august/september 2022.
Hvad gør Ældre Sagen for at opnå politisk indflydelse? Hør vicedirektør, Michael Teit Nielsen, fortælle, hvordan Ældre Sagen arbejder.
Obligatoriske læringsforløb på plejehjem og i hjemmeplejeenheder, der har fået påbud ved tilsyn
Resultat
Det er pr. 1. juli 2021 blevet indført krav om, at plejehjem eller plejeenheder, der får påbud ved tilsyn, skal gennemgå et læringsforløb hos rejseholdet fra Videnscenter for værdig ældrepleje.
Større tryghed for hjemmehjælpsmodtagere – bedre organisering af hjemmeplejen
Resultat
Der er i efteråret 2021 afsat 192 mio. kr. til, at kommunerne kan afprøve en ny organisering af hjemmeplejen i mindre teams, så der kommer færre forskellige hjælpere i den enkeltes hjem. Ældre Sagen har i en årrække kæmpet for dette og har den seneste tid sat fokus på temaet under overskriften ”Mit hjem er en banegård”.
Læs mere:
Tildeling af hjemmehjælp med mere indflydelse til modtageren
Resultat
Folketinget har i november 2021 besluttet at afsætte 16,2 mio. kr. til forsøg med en ny måde at tildele hjemmehjælp til svækkede borgere. Forsøg, der skal tage afsæt i det, Ældre Sagen kalder for selvvisitering. Selvvisitering skal indebære, at man som svækket ældre får langt større indflydelse på hjælpen i dagligdagen.
Danmark skal have en national ensomhedsstrategi
Resultat
Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet, at der skal udarbejdes forslag til en national ensomhedsstrategi i løbet af 2022. Strategien skal ledsages en handlingsplan for de følgende år. Dette har været en af Ældre Sagens mærkesager i flere år.
I august-november har der været afholdt møder med mere end 20 ordførere på tværs af partier på Christiansborg, møder med embedsmænd fra både Social- og Ældreministeriet og fra Sundhedsministeriet samt foretræder i henholdsvis Social- og Ældreudvalget og Sundhedsudvalget.
Læs mere:
Inspirationsoplæg til national strategi mod ensomhed
Forbud mod at screene jobansøgere på baggrund af alder
Resultat
Regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL aftalte i oktober 2021 at gøre det forbudt for arbejdsgivere at anmode jobansøgere om at oplyse deres alder og screene jobansøgere på baggrund af alder, medmindre det har et sagligt formål.
Styrkelse af den lindrende behandling til ældre og socialt udsatte
Resultat
En ny ansøgningspulje skal styrke indsatserne for en værdig sidste tid for de mest udsatte borgere, herunder ældre, hjemløse, mennesker med misbrug og mennesker med psykiske lidelser. Puljen kan søges af kommuner og regioner, der vil udvikle eller udbrede indsatser for lindrende og støttende behandling, pleje og omsorg – det, der kaldes palliativ indsats.
Læs mere:
Ældre Sagens arbejde for en værdig afslutning på livet
Coronapas til de ikke-digitale
Resultat
Da man gik i gang med at udvikle et digitalt coronapas, gjorde Ældre Sagen opmærksom på, at man skulle sikre en løsning for de – især ældre – borgere, der ikke har NemID. Løsningen blev en ordning, hvor myndighederne sender et fysisk coronapas efter færdigvaccination til alle borgere, som ikke har NemID, ligesom andre borgere kan ringe og bestille et fysisk coronapas ved behov. På denne måde kan borgere uden NemID også deltage i aktiviteter i samfundet som kræver coronapas.
Læs mere:
Kend reglerne for coronapas
Bedre vaccinationsproces da de ældste skulle vaccineres
Resultat
Mange ældre, og deres pårørende, oplevede store udfordringer med at bestille tid til COVID-vaccination, samt finde et vaccinationssted nogenlunde tæt på deres bopæl, da covid19-vaccinerne skulle udrulles. Ældre Sagen påpegede fra starten - og flere gange i forløbet - at svækkede og immobile ældre, hvoraf flere ikke er særlig digitale, havde behov for en anden vaccinationsproces end resten af befolkningen. Denne gruppe havde særligt behov for klar information, hjælp til tidsbestilling og transport og til at blive vaccineret forholdsvis tæt på egen bopæl.
Ældre Sagen forudså, at der ville opstå problemer med myndighedernes planlagte udrulning af vaccinerne og skrev allerede til de ansvarlige instanser, inden man gik i gang med at vaccinere hjemmeboende ældre, der fik omfattende hjemmehjælp. Ældre Sagen opfordrede til, at man samlede de første vaccinationsgrupper mere lokalt, for eksempel i et forsamlingshus eller lignende, og indkaldte folk lokalt fremfor at lægge ansvaret for at bestille tid over på den enkelte i et nyudviklet bookingsystem på nogle få centrale vaccinationssteder.
Den valgte vaccinationsproces betød desværre, at vores ældste måtte ringe dagligt i ugevis for at booke en tid. Nogle måtte helt opgive at komme igennem. Andre kørte mere end 100 km for at få en vaccinationstid til store gener for de mest sårbare.
Ældre Sagen blev ved med at påpege udfordringerne i såvel medier som overfor myndighederne. Det endte med, at regionerne opgraderede det telefoniske bookingsystem, det elektroniske bookingsystem blev forbedret, der blev løbende oprettet flere vaccinationssteder og det det blev aftalt, at kommunerne ville ringe til de personer, der var blevet tilbud vaccination, men som endnu ikke havde fået bestilt tid.
Læs Ældre Sagens brev til Sundhedsstyrelsen:
Udfordringer ifm. COVID-19 vaccination
Læs Ældre Sagens brev til Sundhedsminister Magnus Heunicke og Social- og Ældreminister Astrid Krag:
Problemer med tidsbestilling til COVID-19 vaccination
Læs Pressemeddelelse fra sundhedsministen, Ældre Sagen med flere:
Nu bliver det nemmere at få en tid til vaccination mod COVID-19
Øget indsats mod risiko for Legionella-udbrud som følge af nedlukning
Resultat
Nedlukningen betød, at mange offentlige bygninger var helt eller delvist lukkede i længere tid. Den manglende vandgennemstrømning kan øge risikoen for vækst af Legionella og andre bakterier i vandsystemerne. Efter en ældre mands tragiske dødsfald som følge af en Legionella-infektion gjorde Ældre Sagen Sundhedsministeren opmærksom på øget fare for Legionella-udbrud efter nedlukningen. Straks herefter tog Bolig og Planstyrelsen affære og informerede driftsansvarlige og bygningsejere om, at de skulle sørge for at desinficere anlæggene inden genåbning.
Politikerne har indgået en aftale, der giver svækkede ældre ret til at frabede sig genoplivningsforsøg ved hjertestop. Er du over 60 år vil du kunne registrere dit ønske via www.sundhed.dk eller ved at indsende en blanket. Fravalget træder i kraft, når man er så svækket, at man har behov for pleje i eget hjem eller er flyttet på plejehjem.
Uddybning
Resultat:
Ældre Sagen har i samarbejde med en række andre aktører igangsat et arbejde med at forbedre og forny ældreplejen i Danmark. Arbejdet blev skudt i gang med et Ældretopmøde. Her gav alle parter, inkl. ældreordførere fra flere af folketingets partier, opbakning til, at det er den enkelte svækkede ældres behov, der skal styre fremtidens ældrepleje.
Uddybning
Resultat
Politikerne nedsatte i foråret et partnerskab på ældreområdet, der skal indsamle og formidle gode erfaringer med at forebygge og bekæmpe ensomhed blandt ældre under COVID-19. Partnerskabet faciliteres af Ældre Sagen og FOA og tæller ca. 40 organisationer. Ældre Sagen og FOA er blevet bedt om at fortsætte arbejdet i 2021.
Uddybning
Flere hænder til ældreplejen og flere uddannede SOSU-assistenter
Resultat
På finansloven for 2021 vedtog politikerne at afsætte knapt ½ mia. kr. årligt til flere ansatte i ældreplejen og uddannelse af flere til faget.
Uddybning
Penge til at flere kommuner kan ansætte uafhængige borgerrådgivere
Resultat
Der er afsat penge, som kommunerne kan søge til at ansætte uafhængige borgerrådgivere. De skal blandt andet rådgive ældre, der har behov for hjælp fra kommunen, med visitation og anden sagsbehandling.
Uddybning
Læs:
Brev til social- og indenrigsminister - Borgerrådgiver i alle kommuner
Styrket nationalt tilsyn på ældreområdet
Resultat
Politikerne har afsat midler til at videreføre og styrke Ældretilsynet i perioden 2021-24. Samtidig er det også blevet besluttet at lave et rejsehold, som skal følge op over for de plejeenheder, der har fået et påbud ved tilsynet.
Uddybning
Forbedring af mulighederne for besøg på plejehjem i Coronaperioden
Resultat
Siden Corona-pandemien ramte Danmark har Ældre Sagen i flere sammenhænge presset på for at forbedre de meget begrænsede muligheder, som plejehjemsbeboere under Coronakrisen har haft for at få besøg af deres nærmeste i deres egen bolig.
Uddybning
Læs:
Nyt fra de klemte og glemte
Lempelse af besøgsrestriktioner på plejehjem i takt med faldende smittetryk
Resultat
Sundheds- og Ældreministeriet vedtager en model, der sikrer lempelser for besøg på plejehjem i takt med faldende smittetryk.
Uddybning
Læs:
Ældre Sagens henvendelse til Sundheds- og Ældreministeren
Resultat
Sundhedsstyrelsen præciserede at den enkeltes sundhedstilstand vægter højere end alder, når det gælder risikoen for at blive alvorligt syg af Covid-19.
Uddybning
Personer tæt på folkepensionsalderen får mulighed for supplerende dagpenge ved arbejdsfordeling
Resultat
Personer med 2 år eller mindre til folkepensionsalderen får også mulighed for at få supplerende dagpenge, hvis de omfattes af den ny arbejdsfordelingsordning på deres arbejdsplads.
Uddybning
Grundig rengøring til modtagere af hjemmehjælp og stop for nedlukning af rengøringshjælp
Resultat
Der blev sat en hurtig stopper for kommunernes helt eller delvise corona-nedlukning af rengøringshjælp til hjemmehjælpsmodtagere samt fastsat krav om ekstra grundig rengøring efter nedlukningen.
Uddybning
Læs undersøgelsen:
Grundig rengøring under corona
Mere støtte til hjemmeboende ældre under corona
Resultat
Der blev afsat millionbeløb til at støtte svækkede ældre i eget hjem og deres pårørende
Uddybning
Retningslinjer om brug af værnemidler i ældreplejen
Resultat
Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen med krav om brug af værnemidler i ældreplejen.
Uddybning
Læs:
Henvendelse til Sundhedsstyrelsen vedrørende retningslinjer for brug af værnemidler
Krav for optjening af seniorpræmie sættes ned
Resultat
Beskæftigelseskravet for seniorpræmie på 1.560 timers beskæftigelse på 12 måneder sættes midlertidigt ned til 1.040 timer som følge af corona-nedlukningen.
Uddybning
Læs:
Behov for støtte til erhvervsaktive seniorer
Selvstændige folkepensionister kan også få kompensation for omsætningstab
Resultat
Selvstændige folkepensionister kan også få kompensation for omsætningstab som følge af corona-krisen.
Uddybning
Læs:
Behov for støtte til erhvervsaktive seniorer
Pensionistkortet bevares
Resultat
Pensionistkortet i Movias dækningsområde bevares
Uddybning
Efter en længere møderække i foråret 2020, hvor Ældre Sagen over for DOT gjorde vigtigheden af pensionistkortet klar, fremkom DOT med en ny model, hvori pensionistkortet bevares.
Læs:
Brev til transportministeren om ændring af pensionistkort
Fradragsret for seniormedlemskab
Resultat
Skatteministeren vil indføre fradragsret for seniormedlemskab i a-kasser.
Uddybning
Resultat
Der er indført en ny, bedre og langt mere værdig seniorpension, der pr. 1.1. 2020 erstatter den tidligere seniorførtidspension. Fra 2021 skal en ny myndighed under ATP stå for ordningens administration, så tilkendelser ikke sker ud fra kommunal kassetænkning.
Læs høringssvar:
Indførelse af seniorpension
Resultat
Der er sat en stopper for brugerbetaling for kost, vasketøj o.lign. på kommunale akutpladser.
Læs henvendelser til sundhedsministeren:
Ingen brugerbetaling på akutpladser
Resultat
Der er afsat midler til at videreføre en række indsatser i den nationale demenshandlingsplan, som Ældre Sagen medvirkede til at få gennemført i 2016, men hvor bevillingerne udløb ved udgangen af 2019. Der er afsat 244 mio. kr. for årene 2020-2023 til videreførelsen.
Ældre Sagen opfordrer regeringen og de øvrige partier til at sætte genopretning og fremtidssikring af behandling, pleje og omsorg til svækkede ældre på dagsordenen i forbindelse med Finansloven 2020.
Læs:
Forslag til Finanslov 2019
Resultat
Kommuner og regioner får i 2020 tilført midler, der skal dække udgifterne til det stigende antal ældre og børn (det såkaldte demografiske træk). Ældre Sagen stillede konkret forslag om en ”demografigaranti” ved finansloven for 2019.
Læs Ældre Sagens forslag til finanslov 2020:
Seks konkrete initiativer, som politikerne bør prioritere
Resultat
Der er afsat midler til sundhedsreformen for en styrket sammenhæng i sundhedsvæsnet på i alt ca. 536 mio. kr. i årene 2019-2022.
Læs:
Ældre Sagens anbefalinger til sundhedsreformen
Resultat
Samlet er folkepensionisternes økonomi blevet forbedret med ca. 3,0 mia. kr. før skat og ca. 1,7 mia. kr. efter skat som følge af Finansloven for 2019. Det svarer til ca. 1.500 kr. i gennemsnit pr. folkepensionist efter skat i 2019.
Læs:
Ældre Sagens forslag til pensionsreform
Resultat
Fra 2019-2022 iværksættes en række initiativer for at løse rekrutteringsudfordringerne på sundheds og ældreområdet.
Læs synspunktet:
Tryg ved privat eller kommunal hjælp
Resultat
Der afsættes 400 mio. kr. i perioden 2019-2022 til kommunerne til bekæmpelse af ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre. Kommunerne skal indskrive i værdighedspolitikken, hvordan de vil bekæmpe ensomhed mv. blandt ældre.
Læs mærkesagen:
Ingen ældre skal føle sig ensomme
Resultat
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Ældre Sagen er medlem af, modtager i perioden 2019-2022 12,2 mio. kr. til ”Bedre hjælp til borgere med demens i det offentlige rum”.
Besøg hjemmesiden:
Demensvenligt Danmark
Resultat
I 2019 og fremover reguleres folkepensionen i samme takt som den generelle lønudvikling (uden fradrag på 0,3 % til satspuljen). I løbet af 10 år vil det give en gevinst på ca. 6.000 kr. pr. år før skat for en enlig folkepensionist med fuld folkepension.
Aftalen om finansloven for 2019 indeholder en række tiltag, der har betydning for mange pensionisters økonomi. Ældre Sagen mener, at der er tale om gode og rimelige forslag, som vi selv har arbejdet for i længere tid.
Læs:
Forslag til Finanslov 2019
Resultat
Stop for egenbetaling for kost og vask på kommunale akutpladser efter sundhedsloven.
Læs:
Ældre Sagens breve til sundhedsministeren vedrørende egenbetaling på akutpladser
Resultat
Der afsættes 10 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022 til opfølgning på arbejdet med udvikling af kvalitetsindikatorer i ældreplejen.
Læs om mærkesagen hjemmehjælp:
Hjemmehjælp der passer til den enkeltes behov
Resultat
Der er afsat en pulje på 36 mio. kr. i 2019 til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel med særligt fokus på ældre mænd. Puljen kan søges af private aktører, civilsamfundet og kommuner.
Besøg hjemmesiden:
www.modensomhed.dk
Resultat
Der er afsat 7 mio. kr. i perioden fra 2019-2022 til frivillige tryghedspersoner til mennesker med demens.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Resultat
Der indføres en kompensation til pensionister, som er ramt af meget høj modregning i pensionsydelserne (samspilsproblemet). Kompensationen gives som en forhøjelse i bundfradraget for modregning på 15.000 kr.
Læs notatet:
Samspilsløsning på pensionsområdet
Resultat
Der er i 2019-2022 afsat ca. 180 mio. kr. til Sundhedsstyrelsen og Nationalt Videnscenter på ældreområdet, der skal udarbejde en handlingsplan for ”Det gode ældreliv”.
Læs synspunktet:
Ældre Sagens vision for et værdigt ældreliv
Resultat
Der er afsat en pulje på 21,1 mio. kr. i 2019-2021 til fællesskabsklippekort, der skal give hjemmehjælpsmodtagere mulighed for civilsamfundsdeltagelse.
Læs mærkesagen:
Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet
Resultat
Der er kommet 30 demensvenlige kommuner i Demensalliancens Nationale Demensrum i regi af Demens Alliancen, som Ældre Sagen er medlem af.
Læs om de demensvenlige kommuner:
98 demensvenlige kommuner
Resultat
Man forhøjer grænsen for, hvornår arbejdsindkomst indgår i beregningen af folkepensionen. Grænsen hæves fra 60.000 kr. til 100.000 kr. om året, og dermed får man økonomisk mere ud af at arbejde som folkepensionist.
Læs:
Forslag til Finanslov 2019
Resultat
Der er afsat 5,2 mio. kr. i fra 2019-2022 til gruppeterapeutisk behandlingstilbud til ældre med komplicerede sorgreaktioner.
Læs:
Her kan du få hjælp og støtte
Resultat
Sundhedsstyrelsen har udgivet ”Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med demens”.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Resultat
Der indføres en seniorpræmie på 30.000 skattefri kroner til de seniorer, der fortsætter med at arbejde i det første år efter, at de har nået folkepensionsalderen.
Læs:
Sådan får du seniorpræmie
Resultat
Der er afsat 1 mio. kr. til en undersøgelse i 2019 om mulighederne for nærvær med nærtstående døende.
Læs mærkesagen:
Alle har ret til en værdig afslutning på livet
Resultat
Der afsættes 15 mio. kr. årligt i perioden fra 2019-2022 til en sammenhængende indsats for at reducere udadreagerende adfærd overfor personalet i ældreplejen, herunder at tydeliggøre servicelovens regler om magtanvendelse.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Resultat
Der påbegyndes en pensionsopsparing til folk på overførselsindkomst som et første og vigtigt skridt i forhold til at løse problemet med, at der fortsat er en del, der ikke har nogen pensionsopsparing (restgruppen).
Læs synspunktet:
Alle skal have en pensionsordning
Resultat
Beskæftigelsesministeren har slået fast, at feriepenge, der udbetales i forbindelse med fratræden ved overgang til pension, ikke skal modregnes i folkepensionen, selvom arbejdsgiveren udbetaler feriepengene for sent, dvs. efter den ansatte er overgået til folkepension. Udbetaling Danmark har herefter ændret praksis i overensstemmelse med dette.
Læs høringssvar:
Afskaffelse af modregning af arbejdsindtægt i pensionen
Resultat
Bankgebyr på 50 kr. overfor ikke-digitale kunders opkald til banken, angående saldooplysninger, afværges.
Læs synspunktet:
Plads til alle i et digitalt samfund
Resultat
Regeringen har tilkendegivet, at den på den kommende finanslov vil bevilge 60 mio. kr. årligt til kommunernes støtte til pårørende.
Læs brev til sundheds- og ældreministeren:
Skriv støtte til pårørende ind i loven
Resultat
Videnscenter og rejsehold for en værdig ældrepleje: 60,2 mio. kr. (2018-2021).
Læs synspunktet:
10 principper i værdig ældrepleje
Resultat
De midlertidige fritagelser for Digital Post afskaffes og gøres tidsubegrænsede.
Læs artiklen:
Bliv fritaget for digital post
Resultat
Pulje til mere hjemlighed på plejehjem: 19,7 mio. kr. (2021).
Læs mærkesagen:
Vision for den gode liv på plejehjem
Resultat
Afværget skærpede regler for nedsparingslån, som ville have forhindret en del pensionister i at nedspare i boligen.
Læs brev til erhvervsministeren:
Brev om begrænsning af visse typer boliglån
Resultat
Styrket rehabiliteringsindsats for de svageste ældre: 34 mio. kr. (2018-2020).
Læs mærkesagen:
Værdighed – den røde tråd i ældreplejen
Resultat
Fællesskabspulje: Ensomme hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for civilsamfundsdeltagelse: 28,8 mio. kr.
Læs mærkesagen:
Ingen ældre skal føle sig ensomme
Resultat
Folketinget indfører ens gyldighed på kørekort uanset alder og afskaffer kravet om, at personer over 75 år skal have lægeattest ved fornyelse af kørekort.
Læs synspunktet:
Der skal ikke være særregler for kørekort
Resultat
National udbredelse af indsatsen LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende: 15,8 mio. kr. (2018-2021).
Besøg hjemmesiden:
LÆR AT TACKLE
Resultat
Ny lov løser problemet for de folkepensionister, der har fået modregnet deres folkepension på grund af tilbagebetalt efterløns- og fleksydelsesbidrag.
Læs mærkesagen:
Styrk pensionssystemet i Danmark
Resultat
Pulje målrettet tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre eller ældre med uplanlagt vægttab: 13,5 mio. kr. (2018-2021).
Læs mere:
Kost, krop og alder
Resultat
Pulje til forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose: 44,7 mio. kr. (2018-2021).
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Resultat
Ankestyrelsen slår fast, at der skal være lige ret til hjemmehjælp, uanset hvor i landet man bor (Fejø-sagen).
Læs mærkesagen:
Hjemmehjælp der passer til den enkeltes behov
Resultat
Pulje til ældre ramt af sorg og livsfortrydelse: 1,9 mio. kr. (2018).
Læs artiklen:
Her kan du få hjælp og støtte
Resultat
Styrket tilsyn på ældreområdet: 60 mio. kr. (2018-2021).
Læs mærkesagen:
Værdighed – den røde tråd i ældreplejen
Resultat
Regeringen opgiver at forhøje pensionsalderen i 2025. Forhøjelsen af pensionsalderen følger dermed velfærdsaftalen fra 2006.
Resultat
Skærpede regler for private plejefirmaer (bl.a. krav om beredskabsplaner og bankgarantier) for at undgå konkurser.
Læs synspunktet:
Konkurser i hjemmeplejen skal forhindres
Resultat
Forslag om besparelse på boligydelse i 2017 og de følgende år fjernes fra finansloven.
Resultat
Af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 fremgår det, at pårørendes muligheder for at hjælpe digitalt skal understøttes.
Læs mærkesagen:
Alle skal selv kunne være i kontakt med det offentlige
Resultat
Ny national demenshandlingsplan fremlagt.
Ældre Sagen har sammen med Demensalliancen stærk medvirket til, at demens stod prioriteret i regeringsprogrammet efter valget 2015 samt desuden deltaget aktivt i følge- og arbejdsgruppe og bidraget med viden om demensindrettelse af boliger samt pårørendepolitik.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Resultat
Kommuner forpligtet ved lov til at udarbejde en værdighedspolitik.
Læs mærkesagen:
Værdighed – den røde tråd i ældreplejen
Resultat
Årlig værdighedsmillard til og med 2019 til at sikre mere værdig ældrepleje. Herefter udbetales midlerne sammen med bloktilskuddet efter en objektiv fordelingsnøgle for ældreområdet.
Resultat
Ny national handlingsplan for ældre, medicinske patienter med fokus på sammenhæng, patient- og pårørendeinddragelse, værdighed og patientsikkerhed.
Der afsættes 1,2 mia. kr. i perioden 2016-2019, hvorefter der varigt er afsat 300 mio. kr. årligt.
Indeholdt i handlingsplanen er akutpakke med 415 mio. kr. til bedring af medicinske afdelinger og bekæmpelse af overbelægning på landets sygehuse
Resultat
90 mio. kr. omprioriteret og afsat til at nedbringe ventetid på genoptræning fra 2016-2019.
Læs synspunktet:
Højst en uges ventetid på genoptræning
Resultat
82 mio. kr. afsat til projekter, der skaber styrket sammenhæng for de svageste patienter fra 2016-2019.
Læs mærkesagen:
Ældre patienter i sundhedsvæsenet
Resultat
29 mio. kr. afsat til opfølgende hjemmebesøg fra 2016-2019.
Resultat
100 mio. kr. afsat til faste læger på plejehjem fra 2016-2018.
Læs synspunktet:
Fast tilknyttede læger på plejehjem
Resultat
75 mio. kr. i 2015 og 150 mio. kr. fremover til klippekortsordning for svageste hjemmehjælpsmodtagere.
Resultat
Aldersgrænsen for krav om lægeattest i forbindelse med fornyelse af kørekort hævet fra 70 til 75 år.
Læs mærkesagen:
Drop aldersbaseret screening ved fornyelse af kørekort
Resultat
Danmark får for første gang en (sundheds-) og ældreminister.
Læs artikel:
Demensområdet har været klemt og glemt
Resultat
Genåbning af forhandling om finanslov for 2016, hvorved forringelse af boligydelsen til pensionister med lav indkomst og høj husleje, fx på plejehjem, blev afværget.
Resultat
Ældre Sagen tager initiativ til grundlæggelse af Folkebevægelsen mod Ensomhed.
Læs mærkesagen:
Ældre Sagen bekæmper ensomhed
Resultat
Demensalliancen medstiftes af Ældre Sagen.
Besøg Demensalliancens hjemmeside
Resultat
Præcisering af pensionisters vilkår for at optage afdragsfrie lån.
Læs mærkesagen:
Bedre muligheder for at bo i yderområder
Resultat
Ny lovgivning pr. 1. januar 2016, der betyder, at det i individuelle ansættelseskontrakter samt i nye overenskomster ikke er lovligt at have bestemmelse om automatisk fratrædelse, når man fylder 70 år.
Læs mærkesagen:
Et godt og langt arbejdsliv
Resultat
11 mio. kr. fra satspuljen over tre år til at forbedre måltider for ældre i hjemmeplejen og på plejehjem.
Læs synspunktet:
Frisklavet mad på alle plejehjem
Resultat
97 mio. kr. fra satspuljen til nedbringelse af ventetiden på genoptræning i kommunerne.
Læs synspunktet:
Højst en uges ventetid på genoptræning
Resultat
Ny lovgivning fra 1. januar 2015: Alle hjemmehjælpsmodtagere skal tilbydes rehabilitering, hvis det skønnes, at det kan forbedre funktionsevnen. Afbrydes forløbet, er kommunen forpligtet til på ny at vurdere behovet for hjemmehjælp uanset årsagen til afbrydelsen, et vedholdende ønske fra Ældre Sagen.
Læs mærkesagen:
Retten til at kunne klare sig i eget hjem
Resultat
Afsat 725 mio. kr. i årene 2015-18 til en styrket indsats for ældre medicinske patienter, herunder indsats mod overbelægning på landets sygehuse.
Læs synspunktet:
Kom overbelægning på sygehusene til livs
Resultat
Efter en positiv evaluering af en forsøgsordning træffes politisk principbeslutning om at indføre fast tilknyttede læger til plejehjem, sådan som Ældre Sagen længe havde argumenteret for.
Læs synspunktet:
Fast tilknyttede læger på plejehjem
Resultat
Forhøjelse af folkepensionisters bundfradrag for arbejdsindkomst fra 30.000 til 60.000 kr. årligt.
Resultat
Medhold fra Forbrugerombudsmanden i sag om forsvundet mindsteudbetalingsgaranti i Sampension.
Resultat
Bevilling af en ekstra, årlig milliard til kommunernes ældrepleje – ”Ældremilliarden” øremærket i 2014-2015, siden del af bloktilskud.
Læs mærkesagen:
Værdighedspolitik skal virke i hverdagen
Resultat
Statsforvaltningen stadfæster, at ældre, der af kommunen har fået bevilget hjælp til indkøb, også får dækket leveringsomkostninger ved køb af varer på internettet.
Resultat
Lovforslaget om obligatorisk Digital Post, der indføres fra november 2014, ændres, så finansministeren ”skal” og ikke blot ”kan” fastsætte regler for, at man som borger kan fritages for pligten til at modtage digital post fra det offentlige.
Læs mærkesagen:
Fritagelse for Digital Post
Resultat
Nedsættelse af Hjemmehjælpskommission, hvor Ældre Sagens direktør deltog, og flere af Ældre Sagens synspunkter vandt genklang.
Læs synspunktet:
Vision for det gode liv på plejehjem
Resultat
Ældrecheckens maksimale beløb hævet med 4.700 kr. pr. måned til 15.900 kr. (i 2013).
Resultat
Folkepensionens pensionstillæg forhøjes ekstraordinært med 750 kr. pr. år i løbet af 2015-16.
Læs mærkesagen:
Pensionsordning til alle
Resultat
Afværget skattereform med aldersdiskrimination: topskat skulle sænkes for ikke-pensionister, men ikke for pensionister.
Resultat
Nedsættelse af Ældrekommission om plejehjem med Ældre Sagens direktør først som alm. medlem, siden formand.
Læs synspunktet:
Kvalitet på kommunale og friplejehjem
Resultat
Igangsat forsøg med fasttilknyttede plejehjemslæger i syv kommuner.
Læs synspunktet:
Fast tilknyttede læger på plejehjem
Resultat
Loft for egenbetaling i forbindelse med behandling af sjældne tandsygdomme.
Resultat
National handlingsplan for ældre medicinske patienter, hvor der afsættes 200 mio. kr. i perioden 2012-2015 til reducering af antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser og styrkelse af sammenhængen i og koordinationen af patientforløbet.
Primære indsatser er opfølgende hjemmebesøg hos udskrevne ældre patienter og fælles kommunal regionale forløbskoordinator funktioner.
Læs mærkesagen:
Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet
Resultat
Bidrag til national handlingsplan for demensindsatsen og efterfølgende deltagelse i følgegruppe under Socialstyrelsen til opfølgning på indsatsen.
Læs synspunktet:
Plejeboliger bør indrettes til demente
Resultat
Forlængelse af udbetalingsperioden for ratepension under udbetaling.
Læs synspunktet:
Alle skal have en pensionsordning
Resultat
Formuegrænsen for modtagelse af ældrecheck forhøjet med 10.000 kr., så omkring 13.000 flere personer vil modtage checken. Det maksimale beløb i ældrechecken hæves til 10.700 kr. pr. år.
Resultat
Afværget en 2-årig fastfrysning af folkepension og efterløn.
Sidst opdateret 14.12.2022