Sundhedsområdet
Resultat
Der er afsat midler til sundhedsreformen for en styrket sammenhæng i sundhedsvæsnet på i alt ca. 536 mio. kr. i årene 2019-2022.
- Ældre Sagen frygter, at patienterne bliver opdelt i et A-og B-hold, fordi det er meget forskelligt, hvad de enkelte sundhedsfællesskaber og kommuner vil kunne tilbyde.
Læs:
Ældre Sagens anbefalinger til sundhedsreformen
Finansloven
Resultat
Samlet er folkepensionisternes økonomi blevet forbedret med ca. 3,0 mia. kr. før skat og ca. 1,7 mia. kr. efter skat som følge af Finansloven for 2019. Det svarer til ca. 1.500 kr. i gennemsnit pr. folkepensionist efter skat i 2019.
- Pensionssystemet i Danmark er et af verdens bedste, men der er brug for justeringer, for at vi kan bevare det og sikre det til fremtiden.
Læs:
Ældre Sagens forslag til pensionsreform
Ældrepleje
Resultat
Fra 2019-2022 iværksættes en række initiativer for at løse rekrutteringsudfordringerne på sundheds og ældreområdet.
- Hjemmehjælpsmodtagere skal være sikre på at få den hjælp, de har brug for og er afhængige af i hverdagen.
Læs synspunktet:
Tryg ved privat eller kommunal hjælp
Ensomhed, mental sundhed og sorg
Resultat
Der afsættes 400 mio. kr. i perioden 2019-2022 til kommunerne til bekæmpelse af ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre. Kommunerne skal indskrive i værdighedspolitikken, hvordan de vil bekæmpe ensomhed mv. blandt ældre.
- 50.000 ældre i Danmark over 65 år føler sig ensomme. Ensomhed kan være livstruende for det enkelte menneske og dyrt for samfundet. Derfor skal ingen ældre føle sig ensomme.
Læs mærkesagen:
Ingen ældre skal føle sig ensomme
Demens
Resultat
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Ældre Sagen er medlem af, modtager i perioden 2019-2022 12,2 mio. kr. til ”Bedre hjælp til borgere med demens i det offentlige rum”.
- Ældre Sagen deltager aktivt - sammen med flere organisationer - i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark. Bevægelsen løfter i flok, og støtter og hjælper hvorend den kan.
Besøg hjemmesiden:
Demensvenligt Danmark
Folkepension
Resultat
I 2019 og fremover reguleres folkepensionen i samme takt som den generelle lønudvikling (uden fradrag på 0,3 % til satspuljen). I løbet af 10 år vil det give en gevinst på ca. 6.000 kr. pr. år før skat for en enlig folkepensionist med fuld folkepension.
-
Aftalen om finansloven for 2019 indeholder en række tiltag, der har betydning for mange pensionisters økonomi. Ældre Sagen mener, at der er tale om gode og rimelige forslag, som vi selv har arbejdet for i længere tid.
Læs:
Forslag til Finanslov 2019
Sundhedsområdet
Resultat
Stop for egenbetaling for kost og vask på kommunale akutpladser efter sundhedsloven.
- Ældre Sagen arbejder for, at du oplever en sikker og værdig behandling, når du bliver syg.
Læs:
Ældre Sagens breve til sundhedsministeren vedrørende egenbetaling på akutpladser
Ældrepleje
Resultat
Der afsættes 10 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022 til opfølgning på arbejdet med udvikling af kvalitetsindikatorer i ældreplejen.
- Der skal være lige adgang til nødvendig hjemmehjælp uanset hvor i kommunen, man bor.
Læs om mærkesagen hjemmehjælp:
Hjemmehjælp der passer til den enkeltes behov
Ensomhed
Resultat
Der er afsat en pulje på 36 mio. kr. i 2019 til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel med særligt fokus på ældre mænd. Puljen kan søges af private aktører, civilsamfundet og kommuner.
- Ældre Sagen har taget initiativ til Folkebevægelsen mod Ensomhed. Folkebevægelsen mod Ensomhed gør det til en fælles sag at tale om ensomhed og invitere ind i fællesskaber.
Besøg hjemmesiden:
www.modensomhed.dk
Demens
Resultat
Der er afsat 7 mio. kr. i perioden fra 2019-2022 til frivillige tryghedspersoner til mennesker med demens.
- Mennesker med demens skal kunne leve et så godt og værdigt hverdagsliv som muligt uanset hvor langt de er i demenssygdommen.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Samspilsproblemet
Resultat
Der indføres en kompensation til pensionister, som er ramt af meget høj modregning i pensionsydelserne (samspilsproblemet). Kompensationen gives som en forhøjelse i bundfradraget for modregning på 15.000 kr.
- Ældre Sagen har d. 18. januar 2018 sendt notat til finansministeren, skatteministeren, økonomi- og Indenrigsministeren samt finansordførere, skatteordførere og politiske ordførere.
Læs notatet:
Samspilsløsning på pensionsområdet
Det gode ældreliv
Resultat
Der er i 2019-2022 afsat ca. 180 mio. kr. til Sundhedsstyrelsen og Nationalt Videnscenter på ældreområdet, der skal udarbejde en handlingsplan for ”Det gode ældreliv”.
- Der er i 2019-2022 afsat ca. 180 mio. kr. til Sundhedsstyrelsen og Nationalt Videnscenter på ældreområdet, der skal udarbejde en handlingsplan for ”Det gode ældreliv”.
Læs synspunktet:
Ældre Sagens vision for et værdigt ældreliv
Fællesskabsklippekort
Resultat
Der er afsat en pulje på 21,1 mio. kr. i 2019-2021 til fællesskabsklippekort, der skal give hjemmehjælpsmodtagere mulighed for civilsamfundsdeltagelse.
- Ældre Sagen arbejder for, at du oplever en sikker og værdig behandling, når du bliver syg.8 milliarder og 800.000 sygedage om året: Prisen for at være ensom er høj både for den enkelte og for samfundet.
Læs mærkesagen:
Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet
Demensalliancen vokser
Resultat
Der er kommet 30 demensvenlige kommuner i Demensalliancens Nationale Demensrum i regi af Demens Alliancen, som Ældre Sagen er medlem af.
- Der er kommet 30 demensvenlige kommuner i Demensalliancens Nationale Demensrum i regi af Demens Alliancen, som Ældre Sagen er medlem af.
Læs om de demensvenlige kommuner:
98 demensvenlige kommuner
Grænse for arbejdsindkomst hæves
Resultat
Man forhøjer grænsen for, hvornår arbejdsindkomst indgår i beregningen af folkepensionen. Grænsen hæves fra 60.000 kr. til 100.000 kr. om året, og dermed får man økonomisk mere ud af at arbejde som folkepensionist.
- Aftalen om Finansloven for 2019 indeholder en række tiltag, der har betydning for mange pensionisters økonomi. Ældre Sagen mener, at der er tale om gode og rimelige forslag, som vi selv har arbejdet for i længere tid.
Læs:
Forslag til Finanslov 2019
Ældre med sorgreaktioner
Resultat
Der er afsat 5,2 mio. kr. i fra 2019-2022 til gruppeterapeutisk behandlingstilbud til ældre med komplicerede sorgreaktioner.
- Det er en stor sorg at miste en ægtefælle, pårørende eller måske et barn. Den efterfølgende ensomhed kan gøre livet endnu sværere. Det kan også være svært at finde mennesker i ens omgangskreds, som kan rumme den smerte, tabet og sorgen indebærer. Vær med i en sorg- og livsmodsgruppe i Ældre Sagen. Det er grupper for dig, som har sorgen inde på livet.
Læs:
Her kan du få hjælp og støtte
Demens
Resultat
Sundhedsstyrelsen har udgivet ”Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med demens”.
- Demens ændrer hvert år livet for tusindvis af danskere. I dag skønnes over 89.000 danskere at have demens, og frem mod 2040 forventes antallet at blive fordoblet, fordi vi danskere bliver ældre og ældre. Mennesker med demens skal kunne leve et så godt og værdigt hverdagsliv som muligt uanset hvor langt de er i demenssygdommen.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Seniorpræmie
Resultat
Der indføres en seniorpræmie på 30.000 skattefri kroner til de seniorer, der fortsætter med at arbejde i det første år efter, at de har nået folkepensionsalderen.
- "Ældre Sagen vil gerne udtrykke sin tilfredshed med, at partierne bag finanslovsaftalen har besluttet at give en skattefri præmie til alle seniorer, der fortsætter med at arbejde i det første år... men finder det dog beklageligt, at det kun er personer, der er født den 1. januar 1954 eller senere, som har mulighed for at få seniorpræmien."
Læs:
Sådan får du seniorpræmie
Den sidste tid
Resultat
Der er afsat 1 mio. kr. til en undersøgelse i 2019 om mulighederne for nærvær med nærtstående døende.
- Alle mennesker har ret til en værdig afslutning på livet – en sidste tid, hvor retten til at træffe egne beslutninger respekteres, og hvor samtaler om døden bliver prioriteret som en afgørende og naturlig ting, inden vi skal herfra,– uanset alder og diagnose.
Læs mærkesagen:
Alle har ret til en værdig afslutning på livet
Magtanvendelse i ældreplejen
Resultat
Der afsættes 15 mio. kr. årligt i perioden fra 2019-2022 til en sammenhængende indsats for at reducere udadreagerende adfærd overfor personalet i ældreplejen, herunder at tydeliggøre servicelovens regler om magtanvendelse.
- Mennesker med demens skal kunne leve et så godt og værdigt hverdagsliv som muligt uanset hvor langt de er i demenssygdommen.
Læs mærkesagen:
Et værdigt liv med demens
Pensionsopsparing
Resultat
Der påbegyndes en pensionsopsparing til folk på overførselsindkomst som et første og vigtigt skridt i forhold til at løse problemet med, at der fortsat er en del, der ikke har nogen pensionsopsparing (restgruppen).
- De arbejdsmarkedsbaserede pensionsordninger er ikke for alle. Også i fremtiden vil der være en stor gruppe, som stort set ikke har anden indkomst end folkepension og ATP, når de bliver pensionister.
Læs synspunktet:
Alle skal have en pensionsordning
Feriepenge og pension
Resultat
Beskæftigelsesministeren har slået fast, at feriepenge, der udbetales i forbindelse med fratræden ved overgang til pension, ikke skal modregnes i folkepensionen, selvom arbejdsgiveren udbetaler feriepengene for sent, dvs. efter den ansatte er overgået til folkepension. Udbetaling Danmark har herefter ændret praksis i overensstemmelse med dette.
- Det er urimeligt, at en pensionist skal lide et økonomisk tab, fordi en arbejdsgiver ikke overholder lovgivningen. Reglerne i kildeskattebekendtgørelsen siger tydeligt, at feriepenge skal udbetales i fratrædelsesmåneden.
Læs høringssvar:
Afskaffelse af modregning af arbejdsindtægt i pensionen