Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Fra NemID til MitID

Overgangsfasen fra NemID til MitID

Alle med NemID skal fra oktober 2021 til 30. juni 2022 overgå til at bruge det nye MitID. Når det er din tur til at få MitID, vil du modtage en besked fra din bank. Beskeden får du enten i din net-/mobilbank eller i Digital Post - og ingen andre steder.

Hvis du har problemer eller spørgsmål til NemID kan du altid kontakte din bank eller MitID Support.

Spørgsmål og svar om MitID finder du her: Hjælp til MitID.

Sådan får du MitID

Langt de fleste NemID-brugere skal have MitID i deres net- eller mobilbank. Du får automatisk besked, når det er din tur. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din net- eller mobilbank. Det kan dog godt gå noget tid, da MitID indfases i løbet af 2021 og 2022.

Har du ikke en dansk eller grønlandsk bank, skal du have MitID på MitID.dk.

Som NemID-bruger modtager du et brev i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen og MitID-partnerskabet, der fortæller, hvad lige præcis du skal gøre for at få MitID. Indtil da skal du ikke gøre noget.

null

Sådan får du hjælp

Der er altid hjælp at hente, uanset om det er i forbindelse med at få MitID eller efterfølgende.

For at få hjælp til at få MitID skal du som hovedregel henvende dig til din bank. Alternativt kan du hente hjælp hos Det samlede Supporttilbud, som er Erhvervsstyrelsens kundecenter, eller hos borgerservice.

Når MitID er taget i brug kan du få hjælp i din bank eller hos Det Samlede Supporttilbud. Alle hjælpemuligheder bliver præciseret i forbindelse med, at MitID bliver klar.

Sådan kommer MitID til at se ud

De forskellige identifikationsløsninger ved MitID

Med MitID vil meget være, som vi kender det fra NemID, men noget vil også ændre sig. Når vi siger farvel til NemID, udgår NemID nøglekort og nøgleapp, og det betyder en anden måde at bruge MitID på, når du fx skal overføre penge eller logge ind på borger.dk

Når du skal have MitID, skal du:

  • Finde på et bruger-ID – du kan genbruge det, som du har haft i NemID, medmindre du har brugt dit cpr-nummer. Det kan du nemlig ikke bruge til MitID. Find på en sammensætning af tal, bogstaver og specialtegn, som er svært for andre at gætte - men nemt for dig at huske.
  • Vælge, hvad du vil bruge i stedet for NemID nøgleapp eller NemID nøglekort, fx MitID appen. Læs mere om mulighederne nedenfor.

MitID app

null

MitID er først og fremmest en app til smartphone og tablet.

Når du har MitID appen, kan du med et swipe godkende med MitID. Du får samme oplevelse som med NemID nøgleapp og kan bruge MitID med det samme.

Værd at vide

  • MitID appen kan fungere på hovedparten af alle smartphones. Hvis du bruger NemID nøgleapp i dag, kan du også som hovedregel benytte MitID appen.
  • MitID appen kan have flere bruger-ID’er tilknyttet. Det betyder fx, at flere personer i den samme husstand kan benytte den samme tablet med kun én MitID app. I må dog aldrig dele hverken bruger-ID eller koder med hinanden, men skal have hver jeres.

Alternativer

Hvis ikke du har mulighed for at bruge MitID appen, er der MitID kodeviser, MitID kodeoplæser eller MitID chip. 

MitID kodeviser

MitID kodeviseren er en lille, elektronisk enhed, der viser dig en engangskode. Den skal du indtaste, når du godkender med MitID.

Du får kodeviseren sendt med posten, eller du kan hente den i borgerservice. 

null 

Værd at vide

  • MitID kodeviseren er lille – den vejer 10 g og er 6 cm lang; du kan have den i dit nøglebundt eller i lommen.
  • MitID kodeviserens batteri holder i ca. 10 år ved normal brug.
  • MitID kodeviseren slukker selv efter brug.

MitID kodeoplæser

MitID kodeoplæseren har en stor skærm, der viser dig en engangskode. Den skal du indtaste, når du godkender med MitID. MitID kodeoplæser er til personer med nedsat syn. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få en MitID kodeoplæser.

Du får kodeoplæseren sendt med posten, eller du kan hente den i borgerservice. 

null 

Værd at vide

  • MitID kodeoplæseren viser en kode og kan læse koden op for dig. Du kan tilslutte hovedtelefoner, så du kan få koden læst op, uden at andre kan høre den.
  • MitID kodeoplæseren kan læse op på dansk, engelsk eller grønlandsk. Du kan selv ændre sprog og lydstyrke direkte på MitID kodeoplæseren.


MitID chip

MitID chippen er primært tiltænkt dem, der har brug for at identificere sig mange gange i løbet af en dag, eller som arbejder med særligt følsomme personoplysninger. 

Der er brugerbetaling på MitID chippen, og den kan først tilvælges efter, at man har taget MitID i brug på anden vis. MitID chippen vil kunne bestilles på MitID.dk. 

null 

Værd at vide:

  • MitID chippen kommunikerer direkte med en mobil eller en computer ved hjælp af bluetooth, NFC (ligesom kontaktløs betaling) og USB.
  • Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. 
  • MitID chippen har en brugerbetaling på 143,75 kr., år 2021.

 

Advarsler:

Ved overgangen til MitID vil der desværre være svindlere, som over telefonen udgiver sig for at være fra Digitalstyrelsen. Svindlerne påstår at kunne hjælpe borgere med at overgå fra NemID til MitID.

Husk, at Digitalstyrelsen og alle andre myndigheder ALDRIG beder om dine personlige oplysninger, cpr.nr., pas oplysninger, bankoplysninger m.v. Anmodning om personlige oplysninger sker kun via Digital Post. Enten på borger.dk eller i din e-boks.

Hvis du opdager eller mistænker, at dine personlige oplysninger er blevet stjålet, er det vigtigt, at du reagerer på det. Du kan altid kontakte Digitalstyrelsens hotline ved identitetstyveri på tlf. 33 98 00 98. Der er døgnåbent. Drejer det sig om din økonomi, så kontakt hurtigst muligt din bank. Du kan altid spærre dine kort og netbank, 24 timer i døgnet, alle dage også i weekender.

 

Opdateret af webmaster, 24. oktober 2021.

Sidst opdateret 16.05.2023