Søg på lokalafdelingens hjemmeside

Sansevogne til Kerteminde Kommune

Lidt livsglæde til borgere med demens og deres pårørende
- det muliges kunst under coronaen

Det var en glad formand for Ældre Sagen Langeskov-Munkebo, der i dag kunne overrække 3 sansevogne til Kerteminde Kommune.

Borgere på plejecentrene har haft og har det stadig svært i disse corona-tider. Selvom de nu kan få besøg af nærmeste pårørende og en stor del er blevet vaccineret, er der stadig lang vej tilbage til "normale tilstande". Særligt borgere med demens og deres pårørende er blevet hårdt ramt. ”Dette vil vi i Ældre Sagen gerne forsøge at råde lidt bod på. Derfor søgte vi Sundhedsstyrelsen om midler til indkøb af tre sansevogne til brug for borgere med demens og deres pårørende. Det fik vi godkendt.” fortæller Louise Qaavigaq, formand for Ældre Sagen i Langeskov-Munkebo (til venstre i billedet).

null

Sansevognene tilbyder sanselige oplevelser i form af lys, lyd og naturfilm, der enten beroliger eller vækker sanserne. Nogle borgere med demens har svært ved at kommunikere og/eller udfordringer i forhold til at finde meningsfulde aktiviteter i dagligdagen. Sansevognene giver mulighed for socialt samvær, hvor borgeren kan følge med i livet uden for plejecentret eller gense oplevelser fra eget liv. Med Sansevognene kan der vises videoer af f.eks. aktiviteter familien foretager sig. Det kan også være videoer fra borgeren med demens’ eget liv, f.eks. et sølvbryllup eller andet der er optaget gennem et langt liv. 

”Vi håber med disse sansevogne at kunne bibringe lidt mere livsglæde i en i forvejen svær tid. Både borgerne med demens og deres pårørende kæmper med sygdommen. Og coronaen har kun gjort tilværelsen sværere. Derfor ser vi sansevognene som et godt aktiv til at give livsglæde i den svære situation. Der kommer til at være sansevogne i hhv. Kerteminde, Langeskov og Munkebo. Men alle plejecentrene kommer til at kunne låne dem på skift, så flest mulige kan få glæde af dem.”

”Grundet coronaen og de restriktioner der følger med, kunne vi ikke lave den overrækkelse vi gerne ville”, fortsætter Louise Qaavigaq. ”Oprindeligt var planen at Udvalgsformanden for Handicap, Psykiatri og Ældreudvalget, Britt Pedersen, formelt skulle have modtaget vognene på vegne af Kerteminde Kommune. Men sådan kunne det ikke være. Det vigtigste er, at de ældre borgere med demens og deres pårørende nu kan få lidt at glæde sig over, og beskæftige sig med i en forvejen svær situation. På sigt er det meningen at vores demenscaféer også skal kunne benytte sig af sansevognene. Men det bliver først engang på den anden side af coronaen.”

Sidst opdateret 08.01.2021