Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Månedens musik: C.E.F. Weyse og "Guldalderen"

28. september 2022. C.E.F. Weyse og "Guldalderen".

C.E.F. Weyse og "Guldalderen" - Ældre Sagen Bornholm

Af Margrit Skott, Ældre Sagen Bornholm

Smæk for skillingerne.
”Kenn Therkelsen og Jan Nicolajsen vil synge og spille musik af den store danske komponist, fortælle om hans liv og fokusere på hans spændende samtid i første halvdel af 1800-tallet.”

Dette var introduktionen til Månedens Musik den 28. september 2022, hvor vi sandelig fik smæk for skillingerne. Der var et fint fremmøde på omkring 50 personer. Første halvdel var fokuseret på Weyse, hans karriere og sange, som vi sang med på. Weyse kunne improvisere og skrive ”syngestykker”. Mest kendt er nok ”Sovedrikken” med tekst af Oehlenschläger, hvor Jan Nicolajsen fortalte om Weyses egen forelskelse og sang solo ”Skøn jomfru” til publikums store begejstring. Jan Nicolajsen fortalte om det andet syngestykke ”Prinsesse Isabella”, hvor vi alle sang med på ”Natten er så stille”.

Efter en kort pause var der fokus på, om Guldalderen nu også var gylden. Vi hørte om og så billeder af den mest anerkendte arkitekt, C.F. Hansen, som bl.a. byggede Domhuset på Nytorv og Vor Frue Kirke.

Men der skulle også høres lidt musik af Weyse, så Kenn Therkelsen spillede dejligt ”3 små orgelstykker” på klaver, senere også March i F-dur, som blev brugt i kirken. Man skulle åbenbart marchere ind i kirken.

Før iPhone og Facebook.
Derefter hørte vi om nogle af tidens malere så som Eckersberg og Christian Købke og billedhugger Thorvaldsen. Flere af disse billeder portrætterede læsende børn og musikinteresserede voksne. Det var før IPhone og Facebook. Vi sluttede meget passende af med at synge ”Hyrden græsser sine får ” med Jans flotte solo og publikums omkvæd og med et idyllisk billede med får som baggrund. Konklusionen var, at Guldalderen var gylden, og at publikum havde haft to gyldne timer.

Det antydede i hvert fald publikums applaus!

 

Gå til toppen af siden

Sidst opdateret 05.10.2022