Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Månedens musik: Hans Askou

26. januar 2022.
Månedens store musikoplevelse var med Hans Askou 26. januar 2022 på Rønne Bibliotek
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou
Månedens musik med Hans Askou

 

Af Margrit Skott, Ældre Sagen Bornholm.

Down Memory Lane
Dette var ordene, som Hans Askou indledte sit foredrag med onsdag d. 26.1.2022 på Rønne Bibliotek. Og det kan nok være, at de næsten 60 fremmødte i flyvende fart kom igennem Hans Askous liv, primært i København. Han kom i sangskolen, Sct. Annæ, i 3. klasse. Vi fik lov til at leve med i de musikalske prøver, som optagelsesprøven bestod i. Først skulle vi synge "I Østen stiger solen op" i forskellige tonearter, derefter skulle vi synge intervaller. På billedet peger Hans Askou på sig selv - den bebrillede dreng. Hans Askou var så heldig at blive i koret, efter hans stemme kom i overgang. Her deltog han bl.a. i Arnold Schönbergs "Gurrelieder" med 16-stemmigt kor. Vi hørte om Drengekorets dirigenter Mogens Wöldike og Niels Møller, om koncerter i Vor Frue Kirke og Christiansborg Slotskirke, alt med sjove og illustrerende billeder og med mange humørfyldte anekdoter. 

Fra blokfløjte til violin
Fra at have spillet blokfløjte de første år, gik han over til violinen, hvilket medførte, at han spillede med i mange forskellige sammenhænge, bl.a. Amatørsymfonikerne. 
Ud over at vi sang sange fra Højskolesangbogen, alle sange som havde en betydning for Hans Askous musikalske udvikling, fik vi også et ark med hovedsageligt bornholmske sange, som vi dog kun fik lov til at snuse til. 

Der var så forfærdeligt meget at fortælle, så pausen blev skåret ned til et minimum, men det syntes ingen at være utilfredse med. Man ville høre mere om Hans Askous spændende liv og de mange personer, han har været i berøring med.

Betydningsfuldt musikliv
Hans Askou har haft og har stadig et betydningsfuldt musikliv på Bornholm. Jørgen Stub Jørgensen dirigerede Bornholm Symfonikerne, da Hans Askou kom til øen. Snart var der også en strygekvartet, senere en kvintet (plus en klarinet) og folkemusik. Han har dirigeret forskellige orkestre i Rønne Teatret, og i dag spiller han i "Helt Barokt". Hans Askou viste billeder af adskillige personer og musikere, bl.a. trioen sammen med Hattie Andersen og Flemming Berg. Til mange af billederne og beskrivelserne reagerede publikum med anerkendende tilråb, "ham har jeg også spillet med" eller "ham kendte jeg godt".

Da den kraftige applaus lød, råbte én, at han godt ville høre MEGET mere om Hans Askous musikliv på Bornholm, så det vil ske engang i 2023.


Sidst opdateret 05.10.2022