Rejser og ture

Tranedans ved Hornborgasjön

Tag med til det sydlige Sveriges smukke natur- og kulturområder, og oplev den særlige tranedans på nært hold ved den sydsvenske sø, Hornborgasjön. I det tidlige forår flyver tranerne tilbage til ynglepladserne i det sydlige Sverige ved Hornborgasjön, mellem Vänern og Vättern i Västergötland.

Lokalafdeling

Nykøbing Falster-Sydfalster

Hvem

For alle

Pris medlemmer

1895 kr., enkeltværelsestillæg 300 kr.

Pris ikke medlemmer

1895 kr., enkeltværelsestillæg 300 kr.

Hvornår

Startdato: 30.03.2020 kl. 06.30
Slutdato: 31.03.2020 kl. 22.00

Tilmelding

Connie Ulstrand Forsø, 40 74 15 02, connie.forsoe@gmail.com

Mødested

Kl. 6.30 fra Væggerløse, Cementen kl. 6.45 og Stubbekøbing Havn kl. 7.15

Beskrivelse

Tag med til det sydlige Sveriges smukke natur- og kulturområder, og oplev den særlige tranedans på nært hold ved den sydsvenske sø, Hornborgasjön. I det tidlige forår flyver tranerne tilbage til ynglepladserne i det sydlige Sverige ved Hornborgasjön, mellem Vänern og Vättern i Västergötland. Stedet er en af Nordeuropas vigtigste fuglesøer og et af de få steder, man kan opleve tusindvis af traner på én gang. De første traner ankommer til søen i slutningen af marts måned, og topper i begyndelsen af april, hvor man kan opleve op til 20.000 traner på en dag! Årsagen til at de mødes netop her skal findes i egnens tidligere kartoffeldyrkning. Den manuelle optagning efterlod en del kartofler i jorden, og det fandt tranerne ud af. I dag fodres tranerne intensivt og målrettet. Vi får også mulighed for at opleve mange andre fugle, især andefugle, og med lidt held kommer fiskeørnen forbi.


Efter opsamling kører vi over Øresundsbroen til Sverige. Undervejs holder vi passende pauser, herunder frokostpause, og gør et kort ophold ved Varnhem kirke for foden af bjerget Billingen. Kirken er tusind år gammel og ligger idyllisk omgivet af ruiner af de centrale klosterbygninger, som i middelalderen udgjorde et spirituelt, politisk, kulturelt centrum. Klostret blev nedbrændt i 1566 af danske tropper under Den Nordiske Syvårskrig. Kirken blev genopført i 1600-tallet, men ikke klosterbygningerne. Området spiller en afgørende rolle i den svenske forfatter Jan Guillous trilogi om Tempelridderen Arn og hans fæstemø Cecilia.


Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Skøvde. Efter indkvartering på Hotel Billingehus bliver der lidt tid til at hvile eller strække benene inden aftensmaden, som består af en 2-retters menu på hotellet.


Efter tidlig morgenmad tirsdag kører vi kl 08.30 mod Hornborgasjön, hvor vi skal opleve tranerne på nært hold, først med en lokal guide der fortæller om tranerne i en times tid, derefter på egen hånd for at nyde synet af tranernes dans og høre deres sang samt eventuelt besøge Naturums besøgscenter. Efter et par timer må vi dog forlade dette magiske skuespil og så småt starte hjemturen. Vi gør et kort ophold ved Gudhem klosterkirke. Klostret er højt og smukt beliggende med udsigt mod det lille bjerg Billingen og Hornborgasjön, som vi nu har lagt bag os. Det var netop her i Gudhem Kloster, at Tempelridderen Arns fæstemø Cecilia måtte afsone sin straf på 20 år under Moder Rikissa, efter at Biskop Bengt i Skara Domkirke havde lyst Cecilia og Arn i band. Arn måtte afsone sin straf i Det Hellige Land som tempelridder. 


Efter en svensk frokost styrer vi mod Øresundsbroen. Først på aftenen sætter vi hjulene på dansk jord og indtager en god dansk aftensmad. Vi forventer at være i Nykøbing ca. kl. 22.


Husk at medbringe gyldigt pas i håndbagagen.


Afrejse 30. marts 2020 kl. 6.30 fra Væggerløse, opsamling Cementen kl. 6.45 og Stubbekøbing Havn kl. 7.15.


Prisen 1.895 kr., tillæg for enkeltværelse 300 kr., dækker 1 overnatning, 2 x aftensmad inkl. 1 øl/vand, 1 x morgenmad, 2 x frokost inkl. 1 øl/vand, entré og guide på Naturum Centret, bustransport, moms, broafgift, afgifter og bidrag til rejsegarantifonden samt buskaffe.  Drikkevarer udover de nævnte er for egen regning.


Du kan reservere din plads allerede nu ved at kontakte Connie Ulstrand Forsø, tlf. 4074 1502, e-mail connie.forsoe@gmail.com


Turen gennemføres ved min. 35 deltagere og i samarbejde med De Grønne Busser, CVR-nr. 26867541, medlem af Rejsegarantifonden nr. 2070.