Gent - en kulturskat fra middelalderen

Gent - en kulturskat fra middelalderen

Ældre Sagen i Høng havde 49 deltagere med på tur til den historiske by. Her boede og spiste man på et tidligere nonnekloster.

At den belgiske by Gent regnes blandt Europas ældste og bedst bevarede byer kan 49 Høng-borgere bevidne efter i de sidste dage i maj at have besøgt byen. De 49 deltagere var her med den lokale ældresags-afdeling på tur.

Den seks dage lange tur bød på en overnatning i Tyskland på udturen og på hjemturen i Holland. De sidste tre overnatninger fandt sted i et tidligere nonnekloster i Gent.

Medlemmer af Ældre Sagen i Høng samlet i klostergården før en guidet rundtur i Gents middelaldrelige bymidte.

Nonneklosteret, hvor vi var indkvarteret, var som næsten hele den øvrige bykerne, som også havde rødder tilbage til middelalderen, hvorfor værelsesstandarden var noget varierende.

Selve byen Gent var virkelig en oplevelse at besøge. Næsten hele den gamle bykerne med fire kirker og by tårnet Belfort, der næsten er en kopi af Big Ben i London, og alt sammen inden for en meget lille afstand af hinanden fremstod, som den gjorde i middelalderen.

 

En næsten tro kopi af Londons Big Ben tårner sig op over Gent

Alle de pompøse kirker og tårne er bygget af en stenart, der i tusmørket om aftenen fremstod i en helt speciel blå farve. Ikke mindst byens meget pompøse domkirke, som det tog 300 år at bygge.

Også den bastante borg Gravensteen, der kan føres tilbage til år 941, viste sig at være et besøg værd, hvis man ellers var godt gående til at kunne klare de mange trapper.

En kanalrundfart bød opholdet i Gent også på - på kanaler forbundet med den store flod Schelde.

De mange både, der i sejler rundt på kanalerne i Gents middelalderlige bymidte, var alle fyldt til allersidste plads. Fra bådene fornemmede man klart, at byen hører blandt Europas allerældste byer med unikke bygninger, helt uskadte efter de seneste tusind års mange krige.

 

Berømt altertavle i Brügge

En af dagene blev der arrangeret udflugt til nabobyen Brügge, som er stort set lige så velbevaret som Gent. Desværre blev det til en dag med overvejende regnvejr, så ingen vovede sig ud på en sejltur i denne bys mange kanaler. En by som af mange kaldes for Nordeuropas Venedig, omkranset af floderne Zwyn og Leye.

Et besøg i Brügges meget berømte domkirke med sin endnu mere berømte altertavle blev det dog til. En altertavle, som nazisterne fjernede under 2. verdenskrig, og som i krigens sidste dage blev fundet i en saltmine i det sydlige Tyskland sammen med titusindvis af andre stjålne kunstskatte.

Generelt for både Gent og Brügge er, at de to byer ikke led overlast under krigen. Derfor fremstår de begge i dag som to af Europas bedst velbevarede byer.

På hjemturen blev det også til fire-fem timers ophold i Belgiens næststørste by, Antwerpen, hvor blandt andet diamantkvarteret og bymidten blev besøgt, inden turen fortsatte til overnatningshotellet i hollandske Deventer.

Hjemturen den sidste dag gik trafikmæssigt overraskende smertefrit, så der blev rigelig med tid til indkøb hos Fleggaard i Burg. Ankomsten til Høng skete alligevel en time før beregnet.

Poznan-Spreewald-Berlin

Næste udlandstur for Ældre Sagen i Høng bliver en seksdages-tur til Poznan i Polen for tre overnatninger og derefter to overnatninger i Berlin.

Undervejs fra Poznan til Berlin laves en udflugt til det helt unikke Spreewald, hvor man skal ud og sejle i de mange små kanaler i såkaldte khans, der er både, som stages fremad.

I Spreewald, som igennem århundreder har været beboet af sorbere, er der så stille, at man på sejlturen rundt i kanalerne stort set kun kan høre fuglenes sang.

I både Poznan og Berlin arrangeres der udflugter til diverse seværdigheder, og tilmeldingen til turen, der foregår fra 25. til 30. august er allerede i fuld gang.

 

Rhinen bød sig til fra sin bedste side

   
 50 medlemmer af Ældre Sagen i Høng nød sensommeren i fulde drag til lands og til vands samt i de omkransende vinmarker. Udflugter til bl.a. vinfest, vinsmagning og tornerosebyen Beilstein ved Mosel.

I et pragtfuldt sommervejr med temperaturer, der undertiden svingede sig op fra 30 til 39 grader, fik 50 medlemmer af Ældre Sagen i Høng sig en særdeles oplevelsesrig og meget vellykket tur til de to store tyske floder Rhinen og Mosel.
 

 

Her ser vi nogle af vores gæster ved hotellet

 På andendagen fulgtes floden Lahn til domkirkebyen Limburg an der Lahn, hvor der blev holdt frokoststop, før sidste etape igennem Wispertal frem til Rhinen.

I den lille by Kaub blev alle 50 samt guiden Hanne sat af bussen for en knap halvanden times sejltur frem til hotellet i Assmannshausen.

En håndfuld deltagere fra Efter en aften, hvor mange for første gang traf bekendtskab med den fremragende RüdesheimerKaffee, var det på tredjedagen blevet tid til at tage til vinfest i Rüdesheim.

Forinden besøgtes NiederwaldDenkmal og Benedektiner klostret, der knejser højt oppe over den kendte vinby. I klosterkirken blev der budt på korsang af nonnerne, inden turen gik ned til vinfesten med titlen “Summer of Riesling” og en slentretur igennem den be-rømte Drosselgasse.
ældresagen valgte en seværdig fem kilometer lang gåtur igennem vinmarkerne på de stejle skråninger med fantastisk udsigt over Rhinen hjem til aftenspisningen på hotellet, mens de øvrige valgte at tage bussen. Efter spisningen kørte bussen igen en tur til vinfesten, hvor der om aftenen var én stor fest med tusindvis af mennesker.

  Sejlturen til hotellet i Assmannshausen var en meget flot tur i solskin 

 En dag med “fri leg”

Fjerdedagen bød på “fri leg”, så den fremragende buschauffør Jørgen kunne holde sig en velfortjent fridag. Fridagen uden buskørsel valgte nogle til en sejltur på Rhinen, mens andre tog toget til vinfest eller svævebanerne til NiederwaldDenkmal og Rüdesheim og endnu andre en lille sejltur til den imponerende borg Rheinstein, beliggende på den anden side af floden over for Assmannshausen. 

På femtedagen kom bussen på arbejde igen med en sejltur over Rhinen og en køretur til Rhinens lillesøster Mosel for et seværdigt ophold i tornerosebyen Beilstein.

Beilstein der er en lille perle af en gammel by for bredden af Mosel. Videre gik turen over floden med frokostpause i den noget større by Cochem. Og på hjemturen til Assmannshausen for en vinsmagning i Anton Hammes vinkælder i byen Alken med mulighed for at købe nogle af de liflige dråber med sig hjem.

 

                      Borgen Rheinstein

Tornerosebyen Beilstein ved Mosel fik “fornemt” besøg fra Høng, da den blev gæstet af 50 ældresagsmedlemmer samt en guide og en chauffør.

 Igen på sjettedagen gik turen i bussen med færgen over Rhinen til Bingen og efter et lille ophold i byen Bacharach videre til den meget større by Koblenz, hvor vandmasserne i Mosel løber ud i Rhinen ved DeutchesEck.

Foruden opholdet ved DeutchesEck blev der her mulighed for både sightseeing og shopping, før turen gik via den østlige Rhinbred tilbage til Assmannshausen med et ophold undervejs ved klippen Lorelei.

Efter en uges ophold ved den naturskønne Rhinen, der i sit løb syd for Mosels udløb op-levede sin måske laveste vandstand nogensinde på grund af manglende regn gennem en hel sommer i både de schweiziske alper og i Tyskland, var det tid til afsked med per-sonalet på ZweiMohren. Med gode minder fra en vellykket uge og bistået med under-holdning i bussen af den helt fortræffelige guide Hanne fløj tiden nærmest afsted på tu-ren mod færgen i Puttgarten.

En ellers normalt lang og trættende busrejse føltes denne gang langtfra lang.

  Rhinen regnes med sit snoede løb og sine mange borge mellem Rüdesheim og Koblenz af mange for Tysklands mest naturskønne område. Her er den snoede flod fotograferet fra toppen af Lorelei og ned mod byen Sankt Goarshausen. 
 Næste gang Belgien

Næste udlandsrejse for Ældre Sagen bliver en seks-dages tur til Belgien med afrejse den 29. april. Med overnatning på udturen i Tyskland og på hjemturen i Holland samt tre nætter på et tidligere nonnekloster i den velbevarede gamle by Gent, arrangeres der ud-flugt til kanalbyen Brügge, og på hjemturen gøres ophold i Antwerpen, der igennem flere århundreder har været kendt som Europas mest velhavende by. Tilmeldingen til den tur starter den 1. november.
   

 

Sidst opdateret 02.09.2019