Rejser og ture

2019/20-20 "100-året for Genforeningen i Sønderjylland 11. juli 2020" - AFLYST

AFLYST! Kunne du tænke dig at opleve Danmarkshistorie, så tag med til denne 100-års-begivenhed. Vi har sammen med Klingenberg Rejser arrangeret en tur, hvor vi kommer med til nogle af de mest spændende begivenheder omkring fejringen af "Genforeningen" ikke mindst den folkefesten 11. juli 2020.

Lokalafdeling

Gundsø

Hvem

Kun for medlemmer

Pris medlemmer

Gratis

Hvornår

Startdato: 10.07.2020 kl. 07.00
Slutdato: 12.07.2020

Mødested

Værestedet Jyllinge 7.00, Gundsømagle Forsamlingshus 7.10

Beskrivelse

TUREN ER AFLYST GRUNDET CORONA SMITTEFAREN
- ALLE BEGIVENHEDER, DER SAMLER MANGE MENNESKER, ER AF REGERINGEN 6. APRIL 2020 AFLYST FREM TIL 1. SEPTEMBER 2020. 

Kom med til en 100-års-begivenhed - Genforeningsfesten medio juli 2020


Hen over 2020 vil der blive afholdt et væld af arrangementer i forbindelse med 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark. I juli kan du med Ældre Sagen Gundsø komme med til en 100-årsbegivenhed, når Genforeningen bliver fejret i grænseområdet.

Vi har sammen med Klingenberg Rejser sammensat en rigtig spændende 3 dages bustur, hvor vore medlemmer får mulighed for at opleve Danmarkshistorie i 1 : 1. Har du lyst til at få del i denne oplevelse, så kan du fra 21. august 2019 kl. 13.00 tilmelde dig ved henvendelse en onsdag på kontoret eller on-line via vores hjemmeside. Når du er tilmeldt, vil vi løbende pr. e-mail holde dig orienteret om status for turens detaljer, efterhånden som de store festarrangementer bliver offentliggjort. Du er også velkommen til at forhøre dig på kontoret.Der er nedsat et væld af aktivitetsgrupper under Sønderborg Kommune, turistforeninger, museer m.v. i Sønderjylland, der vil udvikle de aktiviteter og festligheder, der skal markere 100-året. Det forventes, at de fleste aktiviteter er på plads senest ved årsskiftet 2019/2020. Det vil vi holde øje med. Og straks det er muligt, vil vi detaljeret fortælle om de oplevelser, du kan få. Du kan glæde dig til en tur fyldt med kultur, historie, gode oplevelser og god forplejning. Du finder nederst her på siden link til artikler om Genforeningen samt den officielle kalender for alle arrangementer i anledning af fejringen af 100-året.


Den 11. juli 2020 gennemføres en stor folkefest i Dybbøl Skanserne, som en af hovedbegivenhederne, og den får vi mulighed for at komme med til. Følge link til:

Kongelig rundtur i Sønderjylland


Vi skal genopleve den centrale Genforeningsfest, der fandt sted på Dybbøl med omtrent 100.000 deltagere for præcis 100 år siden. Og hvem husker ikke billedet med Christian X, der red over grænsen på sin hvide hest med en lille pige anbragt foran sig.

Og vi skal høre om baggrunden for genforeningen, fx om, at Tyskland efter afslutningen på første verdenskrig blev tvunget til at afgive tidligere erobrede landområder til fx Frankrig og til Danmark. Vi skal høre om det politiske spil, og om folkeafstemningen, hvor det var det danske flertal i Sønderjylland, der stemte sig hjem til Danmark. Modsat det danske mindretal i ”hertugdømmerne” syd for vores nuværende grænse, de måtte forblive tyske og udgør stadig et stort dansk mindretal i området.

Genforeningshistorien vil blive fortalt gennem særudstillinger på Sønderborg Slot og i Dybbøl, ved taler, sange og folkelig sammenkomster, hvor vi vil være en del af denne fejring af genforeningen. Dagens gode samarbejde mellem Tyskland og Danmark vil også blive fejret både nord og syd for grænsen. Og begivenheden vil i øvrigt blive fejret med mange arrangementer rundt omkring i Danmark og med stor pressemæssig fokus.

Turen arrangeres som en 3-dages-tur med 2 overnatninger på Rudbøl Grænsekro i Højer. Morgenmad dag 2 og 3 vil være inkluderet samt dejlig 2 retters aftensmad den ene aften og 3 retters festmiddag med musik og dans den anden aften.


Vi vil blive kørt til museer, udstillingsområder og hvad vi skal deltage i.


Vi har planlagt følgende spændende besøgsmål: • Vi skal besøge Sønderborg Slot, der ud over de permanente udstillinger fra tidligt i 2020 vil have en stor 100-års genforeningsudstilling. Udstillingen forventer vi vil give et samlende billede af 1800-tallets Sønderjylland med krigene i årene omkring 1848 og 1864 og tiden efter og op til genforeningen i 1920. Slottet bliver helt sikkert en af de store oplevelser.


 • Vi skal besøge Frøslevlejren, hvor vi vil kunne opleve de originale bygninger i en af Europas bedst bevarede fangelejre. Frøslevlejren blev bygget som tysk interneringslejr i 1944 under besættelsen af Danmark. Her sad flere tusinde danskere indespærret hos det tyske sikkerhedspoliti.  På trods af, at Frøslevlejren oprindeligt blev bygget for at undgå deportationer til kz-lejre i Tyskland, blev ca. 1.600 Frøslevfanger, stik imod alle aftaler, alligevel sendt videre til kz-lejrenes rædsler. Andre forblev fanger i lejren i Danmark.


 • Vi skal besøge Industrimuseet Kobbermølle lige syd for grænsen i Harrislee. Kobbermøllen er et af de ældste industrimuseer. Her kan man se de gamle arbejderstempelure, her findes en omfattende samling af lysestager, vandkedler, af store kobberkar - de såkaldte "Flensburger Eimer", bageforme og historiske dokumenter og billeder fra Kobbermøllens næsten 400 år lange historie. Allerede omkring år 1600 udnyttede man vandkraften i Krusåen, som her udmunder i Flensborg fjord, til drift af et jernhammerværk. Det blev anlagt af Christian den IV, konge af Danmark og Norge. Fra 1633 fremstillede kobbermøllen kobberplader til tagdækning af de danske kongeslottet og til ”indklædning” af træskibe.

  Denne tur til Kobbermølle afsluttes med et besøg i en grænsebutik, og vi har fin plads i bussen til at tage indkøbte varer med hjem.


 • Og selvfølgelig skal vi besøge Dybbøl Skanser, som en af de vigtigste hovedingredienser på denne historiske tur til Sønderjylland i Genforeningsåret. 

  Det foreløbige program for festlighederne er som følger:

  Vi kommer med til optakten fra kl. 11 og til selve genforeningsfejringen fra kl. 14 –
  16, der gennemføres: *Folkeligt *Højtideligt *Festligt *Markant.

  Og med efterfølgende koncert frem til 17.30.

  Vi skal have siddeunderlag med, da festen foregår på åben mark – og som en
  folkefest med gratis adgang til hele arrangementet. Husk tøj til en hel dag i det fri.
   


Følgende oplevelser er inkluderet i turens pris og program: 

Alt omkring opholdet på Rudbøl Kro som beskrevet samt oplevelserne på Sønderborg Slot, i Frøslevlejren samt på Industrimuseet Kobbermølle (Kupfermühle) ved Harrislee - og turen til arrangementerne 11. juli 2020
– dog pt. uden fastlagte præcis rækkefølge/tidspunkter jf. ovenstående.

Vi forventer at besøge de spændende udstillinger på Sønderborg Slot den 10. juli og at tage turen hjem 12. juli via Kobbermøllen og grænsebutikken.


Pris kr. 2.975 – per person i delt dobbeltværelse.
Tillæg for eneværelse kr. 400.
Læs mere om "Tilmelding" nedenfor.


Rejsen er inkl.:


2 nætter på Hotel Rudbøl Grænsekro, Rudbølvej, Højer
2 x morgenmad
1 x aftensmad 2 retter
1 x aftensmad 3 retter
1 x eftermiddagskaffe
Udflugter/ ture som beskrevet
Rejseleder på hele rejsen
Moderne turistbus. 


Personlige forsikringer, ikke angivet entréer og drikkevarer er ikke inkluderet i rejsen.

Tidspunkter: Afgang fra Jyllinge 10.7.2020 kl. 7.00, Gundsømagle kl. 7.10 og hjemkomst Gundsø 12.7.2020 ca. kl. 18.00.


Hotelbeskrivelse:
Rudbøl Grænsekro er beliggende nær vestkysten i et naturskønt område kun få hundrede meter fra den dansk-tyske grænse. Kroens historie går helt tilbage til før året 1711. Kroen har bevaret sin hyggelige atmosfære og er berømmet for sin gode mad. Der er indendørs swimmingpool med sauna og solarium samt billard, bordtennis og tennishal til de aktive.


Antal værelser: 32 værelser heraf max 14 enkeltværelser til rådighed for vore gæster.

Alle enkeltværelser er forhåndsreserveret pr. 31.1.2020
- og det efter tildeling af lidt flere værelser.

Tilmelding nr. 15 til et enkeltværelse og de efterfølgende tilmeldinger går derfor på venteliste. Vi underretter løbende nye tilmeldte om, at de er gået på venteliste. Hjemmesidens tilmeldingssystemet kan desværre ikke automatisk give denne information. Der er aktuelt ledige dobbeltværelser. Her skal tilmeldingen ske 2 og 2, der ønsker at bo sammen. Når alle dobbeltværelser er reserveret, går efterfølgende tilmeldinger ligeledes på venteliste.

Teknisk arrangør:

KLINGENBERG REJSER
Fulbyvej 4T
4180 Sorø
58 52 32 00
www.klingenberg-rejser.dk
Medlem af rejsegarantifonden nr. 2075

På denne rejse er rejsebestemmelser for Klingenberg Busrejser gældende.


Rejsens indhold:
Forløbet af dagene og rækkefølgen af udflugterne kan variere. Dette skyldes ikke mindst, at Genforeningsarrangementerne først forventes oplyst som beskrevet ovenfor.

Klingenberg Rejser har udarbejdet en brochurer for turen. Den udleveres fra kontoret og kan hentes på hjemmesiden og er i øvrigt at betragte som bilag til din tilmelding til turen. Så tilmelder du dig via hjemmesiden, bør du udskrive folderen.


Betaling:
Depositum udgør kr. 800,- pr. person og betales senest 10 dage efter modtagelse af opkrævning. Denne fremsendes hurtigt af Klingberg Rejser efter tilmeldingsfristen 1. april 2020.


Tilmelding er ikke bindende for deltager eller fra rejsearrangørs side, før depositum er indbetalt.


Restbetaling er 30 dage før afrejse.


Kundens afbestilling af rejsen:
Afbestilling indtil senest 30 dage før afrejse er depositum tabt. Fra 30 -14 dage før afrejse er 50 % af rejsens pris er tabt.


Ved afbestilling mindre end 14 dage før afrejse er hele rejsens pris tabt.


Det tilrådes at tegne forsikringer, hvis man ikke er privatforsikret i forvejen.


Antal deltagere Min 35 og Max 51. Opnår vi ikke min. 35 deltagere, kan turen ikke gennemføres.

Turhjælper fra Ældre Sagen deltager.

Adgangsforhold – vi bliver kørt til det meste, men du må være rimeligt godt gående, når vi skal på besøg i skanser, museer m.v.


Tilmelding vil kunne ske som følger:
– fra onsdag den 21. august 2019 kl. 13.00 på Kontoret, Kirkebjergvej 8, 4040 Jyllinge, samt on-line fra samme dag på www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/gundsoe

Tilmelding til dobbeltværelse skal ske samlet for de to medlemmer, der vil bo sammen. 

Tilmelding til enkeltværelse sker automatisk, hvis kun én tilmeldes ad gangen.

Senest når du har foretaget en tilmelding, skal du udskrive Klingenberg Rejsers folder, der i detaljer beskriver turen. Folderen udgør et bilag til tilmeldingsbekræftelsen. Du finder link til folderen nedenfor.

Ønsker du personlig rådgivning omkring Tilmeldingen, foreslår vi, at du tilmelder dig en onsdag på kontoret.

Betalingen opkræves efterfølgende af rejsearrangøren jf. ovenfor.


Folder:100 års Genforeningsfest 10. - 12 juli 2020

Når der bliver åbnet for tilmeldinger "on-line", bliver der vist en rød knap ”Tilmeldinger” ved arrangementet. Tryk på den og følg vejledningen*.

Knappen vil være synlig og tilmelding kan foretages, indtil alle pladser er reserveret og venteliste er fuldtegnet, eller udbuddet tages af, jf. evt. anført frist. Når det sker, forsvinder Tilmeldings-knappen ved arrangementet.

*) Vejledning ved on-line-køb: Du skal anføre dit medlemsnummer og din fødselsdag. Tryk derefter på "Hent oplysninger". Herefter bliver alle registrerede data vist. Hvis dit telefonnummer eller mailadresse mangler eller er forkert, har du mulighed for at anføre oplysningerne eller rette disse.


Folder om arrangementet


Link til artikler om Sønderjyllands Genforening med Danmark:

Genforeningen 1920 - Pigen på den hvide hest

Genforeningen 1920 - Chr. X besøger Sønderjylland


Genforeningen 1920 - Folkefester 


Genforeningen 1920 - Grænseforeningen for en åben danskhed


Genforeningen 2020 - markeringer af 100-året


 Officiel arrangementskalender pr. jan. 2020 

Festskrift Genforeningen-100-år