Lokalformand tog kampen op mod kommunen

Plejecenter Havbakken lukker. Ældre Sagens lokale formand, Susanne Krohn Djurhuus, og pårørende ville det anderledes. Læs her om deres kamp for at bevare en vigtig del af byen.

Det trækker op til stormvejr i den lille stationsby Tornby. En nordjysk landsby med et rigt foreningsliv, hvor Daglig Brugsen holder åbent til klokken otte, og der er fællesspisning en gang om måneden i det gule forsamlingshus.

For halvandet år siden kommer en af lokalsamfundets institutioner, plejecenteret Havbakken, i fare. Hjørring Kommune skal, som så mange andre kommuner, spare penge, og byrådet lægger op til at lukke det ellers veldrevne plejecenter.

For et lille landsbysamfund på rute 55 syd for Hirtshals er Havbakken en institution. Med bankospil, filmaftener og høstfester. Stærke lokale kræfter i Tornby og pårørende til beboerne rejser sig i modstand. Beboerne på plejecentret nægter at flytte.

Frontkvinde tager kampen

En af dem, der stiller sig i orkanens øje i Havbakken–sagen, er Susanne Krohn Djurhuus. Hun er lokalformand for Ældre Sagen i Hirtshals og har boet i Tornby siden 1974.

Forklaringen på, at lukningen ikke ender som en ekspeditionssag, mener hun, skal findes hos tornbyboerne.

”Der er et enormt fællesskab. Man kender folk,” siger Susanne Krohn Djurhuus.

Byen har prøvet det før, da skolen var truet, og det med at tage kampen op, når større magter vil det anderledes, er ikke fremmed for de 1.000 indbyggere. Her er flere tilflyttere end fraflyttere, og det er da også noget af det, der får byen til at undre sig over lukningen af plejecentret.

”Vi startede underskriftindsamlingen for at se, om vi kunne nå at ændre kommunens beslutning. Det ville være et slag for byen, hvis vi mistede alt det, Havbakken kan, og det ville betyde færre arbejdspladser,” siger Torben Christensen, der er formand for beboerforeningen.

Sammen med idrætsforeningen og menighedsrådet stablede han hurtigt, efter byrådets forslag om at lukke Havbakken, en underskriftindsamling på benene. De mange underskrifter – godt 1.000 – blev afleveret til byrådet på et borgermøde i Tornby Hallen.

Det er ikke kun op til politikerne

Susanne Krohn Djurhuus var med til mødet og husker, at hun bagefter læste referatet i avisen Nordjyske. Der stod ’Nu er det så op til politikerne’. Den formulering antændte hende.

”Man tror åbenbart som politiker, at så kan man lige flytte de her beboere. Der er et ønske om god dialog, men man siger: 'Så kan I fortælle, hvor I vil flytte hen.' Jeg hører argumentet om, at det kun er ti kilometer væk, men tænker politikerne over, at alt det, de ældre kender, ikke følger med,” spørger Susanne, der selv har politisk erfaring fra byrådet i Hirtshals i 80'erne og har undervist i samfundsfag og demokrati på Hjørring Seminarium i en generation.

Susanne Krohn Djurhuus arbejdede sammen med pårørendegruppen og andre frivillige kræfter på at redde plejecentret Havbakken.

”Jeg kunne se, at det, der foregik, var uansvarligt overfor beboerne. Det er jo absurd at skulle forsvare svage ældre mod forvaltningen, der skal stå for ældreplejen. Jeg følte ikke, de blev oplyst ordentligt om deres rettigheder,” siger Susanne, der derfor gik ind i sagen og sendte sig selv på opgave.

Med læserbreve, dialogmøder og debatter forsøger Susanne og Havbakken-gruppen at råbe Hjørring Kommune op, inden den endelige beslutning skal træffes. Deres kamp går ikke ubemærket hen, men byrådet holder fast. Plejecenteret skal lukke, og det sætter 23 beboere i en usikker og utryg situation. Havbakken-gruppen deler sig, og Susanne fortsætter kampen hos de pårørende.

"Når man har forpligtet sig overfor nogle mennesker, så fortsætter man," siger hun.


En sidste tid i opbrud

På Månestræde i murstensbyggeriet fra 70’erne bor Viggo Kraths forældre. Med træterrasse ud til et grønt område og familiebilleder på væggene har de deres daglige gang på Havbakken – lidt endnu.

”Det er træls, mere end træls faktisk, at vi skal flytte,” siger Emil Christensen, Viggo Kraths 83-årige far.

Viggo har siddet for bordenden, udsendt dagsorden og skrevet referatet, når de pårørende har holdt møder.

”Vi havde ikke forestillet os kommunen som en modspiller. Jeg er træt af, at hver gang jeg besøger mine forældre, så handler det om den her sag, men selvfølgelig står man der, når det gælder ens forældre” siger Viggo Krath, der har hele processen noteret på sin iPad.

Han er taknemmelig for, at Ældre Sagen og Susanne Krohn Djurhuus har kastet sig ind i sagen og undersøgt de juridiske aspekter. Som lokalformand for Ældre Sagen føler Susanne, at det er en opgave, hun kan og skal tage på sig.

”Det er helt urimeligt at have en ældre far, mor, søskende eller ægtefælle at skulle passe på og samtidig den her anstrengende sag ved siden af. Det var afgørende for mig at bakke op og hjælpe med at holde sammen på gruppen,” siger Susanne Krohn Djurhuus.

Hun ved, at de har haft brug for hinanden til at skabe en flig af overskuelighed i en uoverskuelig situation.

Har ikke kæmpet forgæves

Tornby er ikke det eneste lokalsamfund, der i de senere år har mistet et plejecenter. En særopgørelse fra Danmarks Statistik foretaget for DR i december 2018 viser, at 123 kommunale plejecentre er nedlagt uden for de store byer i årene 2010 til 2017. Og selv om historien om den lille mod den store lakker mod enden, gør lokalaktivismen i Tornby det ikke.

De pårørende vil fortsætte med at mødes, når Havbakken lukker som plejecenter den 1. november 2019 og fast personale erstattes af hjemmeplejen. De blev på seneste møde enige om, at de vil vise sig på Havbakken og sørge for, at nedlukningen ikke går ud over de beboere, som endnu bor der.

Merete Raundrup Christensen, der har boet i Tornby hele sit liv, har været en aktiv frivillig på Havbakken. Hun forstår stadig ikke beslutningen om at lukke plejecentret og kommer nok aldrig til det.

”Men vi kan ikke andet end at acceptere den. Når det er sagt, giver det en tryghed og ro at vide, at man bor i et lokalsamfund, der kan mobilisere sig og stå sammen på den måde, det er sket her,” siger hun. Susanne Krohn Djurhuus mener ikke, at kampen har været forgæves. "Nu gjorde vi alt, hvad vi kunne, for at beboerne kunne få en værdig sidste tid. Forhåbentlig har vi lavet så meget larm, at det danner grundlag for, at fremtidige plejecenterlukninger bliver håndteret mere tålmodigt," siger hun og peger på Brønderslev Kommune, hvor man gradvist har lukket et plejecenter ved at holde det åbent med akut- og aflastningspladser, så der er liv, indtil sidste beboer ikke er der mere.

Sådan havde både beboerne og pårørende gerne set, at det var sket i Tornby.

Ældre Sagen stævner Hjørring Kommune

Da beboerne fik beskeden om, at de skulle flytte fra deres hjem, skrev alle 23 beboere under på, at de nægtede at flytte. Her sidst i november boede der 11 på Havbakken, der fra 1. november var gået fra plejebolig til ældreboliger og dermed over til hjemmehjælp. Det er den overgang, der er årsagen til Ældre Sagens stævning. 

Læs mere

Sidst opdateret 02.12.2019