Foredrag og møder

Kolorithøjskolen

Hveranden mandag kl. 13:30 er der foredrag på koloritten Prisen for foredraget inkl. kaffe med kage: Pensionister 65 kr. Andre 75 kr. Brugerkort til Koloritten er ikke nødvendigt. Kontaktpersoner: Britta D. Sørensen 2023 4696.

Lokalafdeling

Herning

Hvem

For alle

Pris medlemmer

65 kr., For pensionister inkl. kaffe og kage

Pris ikke medlemmer

75 kr., For andre inkl. kaffe og kage

Hvornår

Ulige uger
Mandag kl. 13:30 - 16:00
Slutdato: 05.03.2019

Tilmelding

Tilmelding ikke nødvendig;

Mødested

Koloritten Markedspladsen

Beskrivelse

Mandag 8. oktober 2018 ”Korsbæk i mit hjerte 1929 – 1947” v/ Henning Hansen, Silkeborg. Matador er et stykke Danmarkshistorie, der udspiller sig i en lille dansk købstad 1929 – 1947. En filosofisk, humoristisk og kærlig skildring af Lise Nørgaards fuldstændige usminkede sandhed om os alle. Vi kender og elsker personerne i Korsbæk – vi går sammen bag om disse vidunderlige karakterer: Ingeborg, Maude, Katrine, Agnes, Laura, Mads, Hans Christian, Grisehandleren, Røde, Fede, Boldt osv.

 

Mandag 22. oktober 2018 ”Slædepatruljen Sirius” v/Per Bang.
Foredraget bliver vist med utrolige flotte billeder og fortalt med sjov og humoristiske fortællinger fra den 3 ½ års lange tid ved SIRIUS, bl.a. sove i sovepose i -50 graders frost, køre over 8000 km med hundeslæde i Nordøst Grønland, se en isbjørn i øjnene, leve i mørke i 3 mdr. og meget mere.

 

Mandag 5. november 2018 ”Kjeltringe Truppen” v/Kjeltringe Truppen, Timring Kjeltringe.
Truppen synger, spiller og fortæller om vore forfædre, der levede på de jydske heder. De levendegør de mennesker, der er en del af vor fortid, vore forfædre. Her er beretninger om deres liv, levned, sorger og
glæder.

Mandag 19. november 2018 ”Drageløberen – en fortælling om skyld og soning” v/ Ellen Skov Birk, Aarhus.
Khaled Hosseinis gribende og medrivende bog om to drenges fælles opvækst trods standsforskelle i Afghanistan, et land med store sociale og religiøse omvæltninger. Drageturneringen i 1975 bliver en skelsættende begivenhed med vidtrækkende konsekvenser for deres fremtidige liv. Den voksne fortæller, Amir, erkender, at fortiden kan man ikke begrave, den graver altid sig selv op igen. Det store spørgsmål er om man kan gøre en uret god igen? En fortælling fra et muslimsk land, der handler om misundelse, skyld, soning, som også er kendte kristne begreber.

Mandag 3. december 2018 ”Fra Skagen til Kruså med barnevogn” v/Anne Helene Jensen, Vildbjerg.
Anne Helene Jensen vil i dag fortælle om sin tur med barnevogn fra toppen af Danmark og til grænsen. En spændende historie.

Mandag den 7. januar 2019 ”Grønland, et fantastisk land også for en dansk tegner og maler” v/Niels Steen Sørensen, Struer.
Boede med min familie som skolehjemsleder, lærer og kunstner i Upernavik, 720 km nord for polarcirklen i 1981-83 og igen en måned i 2015 og 2016 som professionel kunstner i byens kunstnerrefugium. Hvorfor er Grønland så inspirerende for at følsomt menneske? Er det de interne farver, de dramatiske naturformer, de fuldstændig uovertrufne naturoplevelser med isbjerge, havblik, ekstreme storme, mangfoldighed af uvante dyr, den berusende luft, - farerne, døden, som lurer overalt, hvis du ikke passer på? Er det eventyret, som du kan opleve næsten hver dag på hundeslæde, i din jolle på jagt efter sæl, haj , tejster, i kajak mellem isskosser? Er det den venlige befolkning, som elsker dig, hvis du ærligt viser, du elsker deres land.

Mandag 21. januar 2019 ”Benny Andersen vores nationalskjald” v/Flemming Både, Aarhus. 
Sprogekvilibrist kan man kalde Benny Andersen, som gennem mere end 50 år har beriget os med herlige digte, sange. Ikke mindst Svantes Viser og alle sangene til Rosalina er folkekære. Flemming Både fortæller i et musikalsk foredrag om den beskedne og elskelige dansker, synger viser og læser digte op. Og der er selvfølgelig en del fællessange. Benny Andersen er den mest læste og sungne moderne danske lyriker. Hans samlende digte i 1960 – 1966 har slået alle rekorder for lyrik og er udkommet i over 130.000 eksemplarer.

Mandag 4. februar 2019 ”Vort smukke og morsomme sprog” v/Niels Holck, Aabenraa. 
Det danske sprog har det godt. Det er smidigt, det fornyr sig, og vi bruger det med stort udbytte i alle livets forhold. Men hvor kommer det danske sprog fra? Hvordan er det blevet til? Hvorfor ændrer talesproget sig så hurtigt? Hvorfor er det så svært at stave det danske sprog? Siger vi god morgen eller hej? Hvad står der i de frække graffitier? Alle disse spørgsmål og flere til vil blive behandlet i foredraget hvor, med H.C. Andersens ord ”sproget er min moders bløde stemme og som en sød musik mit hjerte når”.

Mandag 18. februar 2019 ”En sund sjæl i et sølle skrog” v/Leif Fabricius, Esbjerg.
Vi kender alle ordene om den sunde sjæl i det sunde legeme. Og det er selvfølgelig idealet, men vi kommer ikke uden om, at kroppen med alderen pålægger os visse begrænsninger, og hvad gør man så? Ja, man kan sætte sig ned og fortvivle, men det er en dårlig ide. Det skaber bare bitterhed. Det behøver ikke at være kedeligt at blive ældre. Et positivt livssyn og humoristisk sans er en rigtig god modgift, når tidens tand gnaver løs, og det er den modgift Leif Fabricius forsøger at sprøjte ind i sine sagesløse tilhørere. Det er vitaminer for sjælen. En frisk indsprøjtning i den 3. alder.

Mandag 4. marts 2019 ”100 året for Nelson Mandelas fødsel” v/Mogens Blume-Schmidt, Haderup.
Mandelas livshistorie er fantastisk. Han fødtes som høvdingesøn og dermed potentiel folkeleder. Han blev smidt ud af universitet på grund af sit politiske arbejde. Senere fik han juridisk embedseksamen og åbnede, sammen med en ven, Sydafrikas første sorte sagførerfirma. I 1962 – som leder af ANC – idømtes han livsvarigt fængsel og blev først løsladt 28 år senere – i februar 1990. Inden sin død i 2013 opnåede han at blive Sydafrikas første sorte præsident, at få Nobels Fredspris og vil i mange år stå som ”Afrikas store gamle statsmand” Foredraget om Mandela kommer bag om myten, også med billeder blandt andet fra sit besøg på Robben Island.