Tal og fakta om hjertet

Hvor mange lever med en hjertesygdom? Og hvor mange dør af en? Få styr på tal og fakta omkring hjertesygdomme.

Facebook Twitter Email Udskriv
Hvor mange lever med en hjertesygdom? Og hvor mange dør af en? Få styr på tal og fakta omkring hjertesygdomme.
Mere end 420.000 danskere lever med en hjertekarsygdom.
 
15.500 danskere dør hvert år af en hjertekarsygdom. Rygning, kost og inaktivitet er nogle af de væsentligste risikofaktorer.
 
3.500 danskere rammes årligt af hjertestop uden for hospital. Kun 6,5 procent overlever.
 
Hjertekarsygdom er den hyppigste dødsårsag blandt kvinder. Næsten 8.000 kvinder dør årligt af en hjertekarsygdom. Det svarer næsten til en kvinde hver time.
 
I løbet af et år er der mere end 120.000 indlæggelser på grund af hjertekarsygdom, hvilket udgør 14 procent af alle indlæggelser.
 
Hjertekarsygdom er den sygdom, der udgør den største omkostning for samfundet. De seneste opgørelser viser, at hjertekarsygdom koster næsten 5 mia. kroner om året i indlæggelser.
 
Hertil kommer udgifter til medicin på 2,4 mia. kroner. Medicinudgifterne omfatter det samlede beløb, som patienterne og sygesikringen betaler.
 
Over 60 procent af alle, der har rundet 40 år, har for højt kolesteroltal, og omkring 950.000 danskere har forhøjet blodtryk. Hos mange er tilstanden uopdaget.
 
For hver 10 procent kolesteroltallet sænkes, reduceres risikoen for hjertekarsygdom med 25 procent.
 
Ca. 9.500 ballonudvidelser om året til behandling af åreforsnævring i hjertet.
Over 2.000 bypassoperationer om året
Cirka 110.000 danskere lever med kronisk hjertesvigt.
Cirka 5.000 danskere har fået indopereret en avanceret pacemaker, en såkaldt ICD
 
Hvert år fødes 500-600 børn med hjertefejl i Danmark. Det svarer til omkring 8 ud af 1.000 børn eller 0,8 procent.
 
Omkring 25.000 danskere lever med medfødte hjertefejl, og 16.000 af dem har nået voksenalderen.
 

SYGDOMME

Iskæmi betyder iltmangel. Iskæmisk hjertesygdom er iltmangel i hjertet og skyldes åreforsnævring i de kranspulsårer, der forsyner hjertet med blod.
 
Stabil angina pectoris opstår der smerter eller ubehag i brystet, når hjertet arbejder hårdere end normalt, fx under fysisk anstrengelse.
 
Ustabil angina pectoris og blodprop i hjertet er to sider af samme sag. Ved begge sygdomme opstår der en rift på en forsnævring indvendigt i en kranspulsåre.
 
Blodpropper i hjertet kaldes også akut myokardieinfarkt. En blodprop i hjertet opstår, når der går hul på en forsnævring indvendigt i en kranspulsåre.
 
 
Kilde: Hjertets tilstand, Hjerteforeningen
​Motion med Ældre Sagen
Alle har brug for et sundt og aktivt liv sammen med andre. Frivillige instruktører, motionsvenner og spisevenner bidrager alle til, at ældre får tilbud om mad og motion sammen med andre.
Læs mere om motionstilbud gennem Ældre Sagen
  

 

50 med mekanisk hjerte
Når hjertepatienter får hjertesvigt er der ikke tid til at vente på et donorhjerte, og så får patienten indopereret en såkaldt Heart-Mate ll. Indtil nu har 50 mennesker fået en sådan hjertekammerat. Patienterne har i gennemsnit det mekaniske hjerte i 14 måneder, inden de får taget det ud og får et donorhjerte. Nogle kan leve videre uden at få skiftet hjertet ud og nogle dør. 

Kilde: Rigshospitalet.dk

 

Hjertevenlig mad
​Sund mad forlænger livet og nedsætter risikoen for at udvikle eller forværre hjertekarsygdom. Blot små justeringer kan gøre dine livretter sunde og få stor betydning for din sundhed.
Find hjertevenlige opskrifter