Når befordring er altafgørende

I mange kommuner er mange aktiviteter flyttet til de større byer. Afstanden til landdistrikterne er vokset. Og har man ingen bil, er det svært at komme til de aktiviteter, man har lyst til og behov for.

Forside > Familie og bolig > Trafik > Når befordring er altafgørende
Facebook Twitter Email Udskriv
I mange kommuner er mange aktiviteter flyttet til de større byer. Afstanden til landdistrikterne er vokset. Og har man ingen bil, er det svært at komme til de aktiviteter, man har lyst til og behov for.
Problemet bliver desværre ikke mindre af, at der mange steder samtidig sker en forringelse af de offentlige trafikmuligheder. Bussen kører pludselig ikke længere forbi plejehjemmet, der er længere imellem busserne, eller måske er ruten simpelthen nedlagt.
 
Selv de steder, hvor den almindelige offentlige servicetrafik kører som den skal, er bus og tog måske ikke lige sagen. Det kan være svært at komme op i bussen, den kører inden man har fået sat sig ned, eller der er alt for langt fra stoppestedet og over til Sundhedscentret.
 
En uoverskuelig rejse
Så når bilen er solgt, cyklen stillet i garagen, og gåturen op til Rådhuset er blevet for lang, får transport en helt anden betydning. Og har man oven i købet svært ved at gå eller orientere sig, så kan et besøg hos venner og familie, eller en tur på indkøb pludselig virke som en uoverskuelig rejse.
 
Kørsel, der er tilrettelagt og tilpasset ældre, der har svært ved at komme rundt, er centralt for fortsat at kunne tage aktivt del i livet. Længst mulig i eget hjem betyder jo ikke, at vi skal sidde der hele dagen.
 
Kommer bussen mon?
Der er i dag stor forskel på, hvilken kollektiv trafik, der er i den enkelte kommune. Nogle steder er kørslen omfattende og måske endda gratis, andre steder er kørslen beskåret og priserne steget kraftigt, og andre steder igen er der slet ingen busser mere.
 
Når man så er kommet ud, er det vigtigt at kunne færdes sikkert i trafikken. Er man blind eller svagsynet, bruger rollator, sidder i kørestol eller har svært ved at orientere sig i trafikken, kan gåturen ned af hovedgaden blive utryg. Det kan være svært at krydse vejen, forcere kantstenen eller gå langt uden et hvil.
 
Mange steder er direkte ufremkommelige, hvis man er dårligt gående. Det handler om at tænke tilgængelighed ind i færdselsarealerne, når der bliver bygget nyt, og finde små konkrete løsninger i det eksisterende.