Kommuner skal betale for robotstøvsugere

Ny afgørelse fra Det Sociale Nævn fastslår, at en robotstøvsuger ikke er et almindeligt indbo. Derfor kan kommunerne ikke forlange, at hjemmehjælpsmodtagerne selv betaler for robotten.

Skip Navigation LinksForside > Presse > Nyheder > Kommuner skal betale for robotstøvsugere
Facebook Twitter Email Udskriv
Ny afgørelse fra Det Sociale Nævn fastslår, at en robotstøvsuger ikke er et almindeligt indbo. Derfor kan kommunerne ikke forlange, at hjemmehjælpsmodtagerne selv betaler for robotten.
26.05.2013

​Kommunerne kan ikke forlange, at hjemmehjælpsmodtagerne selv betaler for en robotstøver, hvis de fortsat vil have støvsuget. Det fastslår Det Sociale Nævn i Region Syddanmark.

Afgørelsen får betydning for kommuner som f.eks. Odense Kommune, der har valgt at definere en robotstøvsuger som et sædvanligt indbo på linje med en vaskemaskine, skriver Fyens Stiftstidende.

Siden foråret 2012 har Odense Kommune sparet mange penge ved at skrue ned for tildelingen af manuel støvsugning i hjemmeplejen og i stedet henvist borgere til brug af en robotstøvsuger. I begyndelsen af marts sidste år fik 5817 borgere manuel støvsugning som en del af hjemmehjælpen. 1. marts i år havde 4286 personer bevilliget manuel støvsugning.

Men nu slår Det Sociale Nævn altså fast, at en robotstøvsuger er et såkaldt forbrugsgode, hvor Odense Kommune skal betale halvdelen af støvsugeren. Det glæder chefkonsulent Olav Felbo fra Ældre Sagen.

”Kommunen lægger en urimelig finansieringsbyrde over på de ældre. Kommunens tilgang i den her sag er alt for hårdhændet. Den giver brugen af velfærdsteknologi så som robotstøvsugere et skær af rationalisering, besparelser og skjult brugerbetaling over sig. Det er meget uheldigt”, siger Olav Felbo til Fyens Stiftstidende.

LÆS OGSÅ Robotstøvsugeren er kun et supplement

Odense Kommune arbejder derudover efter en praksis, hvor en person godt kan fratages manuel støvsugning, selv om vedkommende skal have hjælp til eksempelvis at rense eller flytte robotstøvsugeren. Det er endnu uklart, om Det Sociale Nævn vil godkende denne praksis.

”Vi har ikke truffet en afgørelse, der definerer, hvad selvhjulpethed er omkring robotstøvsugere. Derfor har vi nu taget to klagesager fra Odense ud af vores bunker. Dem vil vi få behandlet hurtigst muligt”, siger kontorchef Hannah Brandt fra Statsforvaltningen Syddanmark.

Ifølge chefkonsulent Olav Felbo fra Ældre Sagen giver det kun mening med robotstøvsugere i hjemmeplejen, hvis den ældre kan blive helt selvhjulpen med en robotstøvsuger.

Ældre Sagen er generelt positive over for mere velfærdsteknologi i ældreplejen, men det skal være et frivilligt tilbud - og ikke tvang fra kommunernes side.
​Flere nyheder
Læs flere nyheder fra Ældre Sagen