S aflyser velfærdsrettigheder i ældreplejen

Ældre Sagen ønsker klare minimumskrav for at sikre en anstændig hjemmepleje, men Socialdemokraterne står ikke længere ved deres 29 velfærdsrettigheder.

Skip Navigation LinksForside > Presse > Nyheder > S aflyser velfærdsrettigheder i ældreplejen
Facebook Twitter Email Udskriv
Ældre Sagen ønsker klare minimumskrav for at sikre en anstændig hjemmepleje, men Socialdemokraterne står ikke længere ved deres 29 velfærdsrettigheder.

Socialdemokraternes 29 velfærdsrettigheder hører fortiden til. Sådan lød budskabet, da socialordfører Mette Frederiksen (S) debatterede med Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i torsdagens udgave af P1 Morgen.

”Vi går ikke til valg på velfærdsrettighederne. De velfærdsrettigheder er udformet i en anden økonomisk virkelighed. De er udformet på et tidspunkt, hvor dansk økonomi havde det godt”, lød det fra Mette Frederiksen.

Da Socialdemokraterne i 2007 lancerede deres 29 velfærdsrettigheder, fremhævede partiet både retten til ”et bad om dagen for plejekrævende ældre” samt retten til ”rengøring mindst 1 gang om ugen til visiterede brugere i hjemmeplejen”.

Kun ét bad om ugen
Virkeligheden i nutidens hjemmepleje er, at flere ældre må nøjes med ét bad om ugen samt rengøring hver tredje eller fjerde uge.

”Det kan man ganske enkelt ikke være bekendt. Vi ønsker blot, at ældre kommer op på almindelig daglig levevis på samme niveau som resten af befolkningen”, sagde Bjarne Hastrup.

Han ville høre, hvilke instrumenter Socialdemokraterne har tænkt sig at anvende for at sikre en anstændig ældrepleje.

”På skoleområdet er det muligt at lave et loft på 24 elever pr. klasse. Det må også være muligt at lave nogle tilsvarende styringsinstrumenter i hjemmehjælpen”, fortalte Bjarne Hastrup.

Ingen løfter om forbedringer
Mette Frederiksen pegede på afbureaukratisering som en måde til at frigøre midler i ældreplejen, men hun lovede hverken klare standarder eller forbedringer i hjemmehjælpen.

”Vi går til valg på at tilføre ekstra midler til kommunerne, så de kan videreføre det serviceniveau, der er i dag”, sagde Mette Frederiksen.

Hun lovede en milliard kroner ekstra om året til kommunerne, men Bjarne Hastrup gjorde opmærksom på, at pengene jo ikke er øremærket til ældreområdet. Derfor er det ikke sikkert, at pengene rent faktisk går til f.eks. hjemmeplejen.

”Hvis kommunerne får tilført en milliard kroner, så vil de jo ikke have, at pengene er øremærket. Vi kan jo ikke være sikre på, at den ekstra milliard bliver brugt på ældreområdet”, understregede Bjarne Hastrup.

Hør hele debatten mellem Mette Frederiksen og Bjarne Hastrup her.