Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Det gode ældreliv - læs indlæg af dialog deltagerne

Kom og diskuterer det gode ældreliv med borgmesteren.
Arr.: Ældre Sagen Aarhus, FO-Aarhus og Socialdemokratiet

Hvad er et godt ældreliv?

Kom og diskuter det gode ældreliv med Ældre Sagen og borgmester Jacob Bundsgaard

I samarbejde med Ældre Sagen inviterer Socialdemokratiet i Aarhus alle borgere til en samtale om, hvad det vil sige at have en god alderdom, og hvordan vi i fremtiden skaber de bedste forudsætninger for netop dette. Det sker:

Fredag den 3. november kl. 12-15 I kulturhusbunkeren (Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus).

Hvordan drømmer du om, at dit otium skal se ud?

Hvad betyder en god alderdom for dig?

Hvordan sikrer vi, at ældre bliver ved med at deltage i fællesskaber?

Man holder ikke op med at drømme, fordi man er kommet lidt op i alderen. Vi holder heller ikke op med at være forskellige, når vi har passeret en bestemt alder. Nogle gange vil vi have brun sovs og kartofler andre gange, har vi lyst til pizza. I Aarhus skal det ikke være enten eller. Man kan både have lyst til ro og stilhed og til fart og fællesskab. Vi skal sikre, at ældre i Aarhus har mulighed for at deltage aktivt og bidrage med viden og erfaring. Men hvordan skaber vi de rigtige rammer for en tryg alderdom, hvor man ved, at når den dag kommer, så er der også den hjælp, man skal brug? Kan vi tænke fremtidens ældrepleje på en ny måde, der skaber mere inddragende, spændende og glædesfulde liv også, når tiden på arbejdsmarkedet er ved at være ovre?

Kom og giv dit besyv med om, hvad der skal til for at skabe en bedre fremtid for ældre.

Efter diskussionen med borgmesteren inviteres deltagerne til at besøge museum Ovartaci. Museet åbnede i maj og udstiller kunst skabt af mennesker med en sindslidelse.

Vi glæder os til at se dig!

Venlig hilsen

Ældre Sagen, FO-Aarhus og Socialdemokratiet i Aarhus.

Arrangementet støttes af FO-Aarhus’ debatpulje.

 

Formanden for Ældre Sagen Aarhus, Torben Dreier, bød borgmester Jakob Bundsgaard og publikum velkommen til arrangementet i Kulturhuset Bunkeren.

Formålet med arrangementet var - gennem en dialog mellem borgmesteren og tre medlemmer af Ældre Sagen Aarhus - at sætte "Det Gode Ældreliv" på dagsorden i Aarhus.

En positiv overraskelse var, at statsminister Mette Frederiksen dukkede op en time inde i arrangementet og deltog i dialogen.

 

null 

Indlæg af Eigil Ege.

Eigil Ege satte fokus på to vigtige områder:

  • En værdig hverdag for ældre
  • Frisættelsen af plejehjem

Eigil omskrev Jeg holder af hverdagen af Dan Turèll til hverdagen for en plejehjemsbeboer:

Jeg holder af morgenkaffen.
Jeg holder virkelig af badet.
Jeg holder af aktiviteterne.
Jeg holder af gåturen.
Jeg holder af min bolig.
Mest af alt holder jeg af hverdagen.

En god hverdag er vigtig for os alle og vi bør virkelig sætte fokus på en god hverdag for alle - uanset om man bor på et plejehjem, en plejebolig eller i egen bolig. Hvis den ældre har en god hverdag er vi tæt på målet om at skabe et godt og værdigt ældreliv.

Ved at frisætte plejehjem, tror jeg, at man bringer borgerne tættere på beslutningerne - og det er rigtig. At sætte plejehjem fri for stramme regler og detaljeret central styring kan give større frihed til muligheder, mulighed for at tilpasse det enkelte plejehjem til de forhold, der vil være bedst det enkelte sted

Og der skal være tyk streg under HJEM. Et plejehjem med SJÆL. Og plads til forskellighed.

 

 null

Indlæg af Jane Foged:

Ældre er forskellige, og det giver forskellige muligheder og stiller forskellige krav.

Forfatteren Søren Ulrik Thomsen beskæftiger sig i bogen St. Kongensgade 23 med vigtigheden af at bevare værdigheden som ældre. En borger på et plejehjem udtalte for nylig, at han egentlig fandt det ok, at der lugtede af tis på plejehjemmet.

For mig er der nogle nøgleord for ældre, der behøver pleje. Det handler om respekt, værdighed, omsorg, tryghed, oplevelser og passende udfordringer i fællesskaber. Et plejehjem skal IKKE lugte af tis og kål, men af velduftende bagværk og mad, som den ældre selv har indflydelse på. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvilket aftryk en småtspisende ældre sætter i CO2-regnskabet, så længe de får den mad, de gerne vil have.

Menneskesynet på denne ældregruppe skal være præget af respekt og omsorg. Det menneskesyn koster ingen penge, men det kræver en budgetmodel i kommunerne, som tager højde for, at vi bliver flere og flere ældre, der lever længere.

Det anden gruppe - de raske ældre - kan karakteriseres med nøgleordene: frihed og udfordringer. Og mange af disse ældre laver masser af frivilligt arbejde, som har en stor samfundsværdi.

Fælles for begge grupper er, at ensomhed skal modvirkes gennem aktiviteter og fællesskaber ift målgruppen.

 

 null

 Indlæg af Marie Rosbjerg Ovesen:

Det gode ældreliv. Det sunde ældreliv.

Min dialog med borgmesteren og statsministeren tog udgangspunkt i det liv, der udspiller sig der hvor man har brug for hjælp som ældre, altså hjemmeplejen og på plejehjem.
De spørgsmål jeg søgte svar på var

  • Hvad er god livskvalitet? Hvordan kan det udspille  sig?
  • Hvordan kombinerer vi de forskellige krav der er, i de tilsyn der føres, samtidig med den enkeltes ret til at være herre i eget liv ?
  • Hvordan gør vi det, at arbejde i ældreområdet prestigefyldt så det bliver eftertragtet at uddanne sig hertil?

Vi drøftede betydningen af at fremhæve de gode fortællinger  hver gang der dukker en skræk historie op.
Det faktum at alle vil leve længe men ingen vil blive gamle, så hvordan får vi den enkelte til at tage ansvar for det liv de lever og arbejde med de muligheder der giver dem betingelserne for det gode ældreliv.

 null

null

Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen

null

Statsminister Mette Frederiksen

 

null

Borgmester Jacob Bundsgaard

Sidst opdateret 17.11.2023