Tidsbegrænset lejeaftale

Sidst redigeret den 15.01.2024

Lejemålet kan tidsbegrænses således, at det aftales, hvornår lejemålet begynder, og hvornår det slutter (lejemålet ophører uden opsigelse). En tidsbegrænset lejeaftale kan ikke opsiges i den aftalte periode, med mindre det er aftalt i lejekontrakten. I praksis vil det næsten altid være aftalt i lejekontrakten, at lejemålet kan opsiges.

Bliver lejer boende i lejemålet i mere end 1 måned efter tidsbegrænsningens udløb, uden udlejer har krævet, at lejer flytter, fortsætter lejemålet uden tidsbegrænsning.

Nogle udlejere har anvendt tidsbegrænsede lejekontrakter for at være sikker på at kunne slippe af med lejeren. Som beskrevet i afsnittet Opsigelse og ophævelse er lejere som udgangspunkt uopsigelige.

Det afgørende for, at kunne tidsbegrænse et lejemål, er begrundelsen herfor. Det skal helst fremgå af lejekontraktens § 11, hvad udlejers begrundelse er, om ikke andet så af bevismæssige årsager. Boligretten kan tilsidesætte tidsbegrænsningen, hvis udlejer ikke kan påvise, at der er en rimelig begrundelse for tidsbegrænsningen eller en forlængelse heraf.

En rimelig begrundelse kan være, at udlejer ikke har kunnet sælge lejemålet, at udlejer pga. arbejde er bortrejst i en længere periode, eller at udlejer af anden grund ikke skal benytte lejemålet i en længere periode. Hvis et tidsbegrænset lejemål forlænges, skal der på ny angives en begrundelse, og der skal være sammenhæng mellem begrundelsen for tidsbegrænsningen og begrundelsen for forlængelse af lejemålet.

Ønsker lejer at anfægte tidsbegrænsningen, skal lejer gøre det snarest muligt efter lejemålets begyndelse. Lejer kan ved passivitet miste retten til at anfægte tidsbegrænsningen.

Indhold hentes