Lejers forbedringer

Sidst redigeret den 15.01.2024

Lejer har altid ret til at foretage sædvanlige installationer i lejeboligen, fx vaskemaskine, opvaskemaskine, køleskab og lignende. Udlejer kan kun modsætte sig, hvis udlejer kan godtgøre, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke kan klare installationen.

Der er endvidere ret til at installere hjælpemidler mv., hvis kommunalbestyrelsen garanterer for betaling af retableringsudgifter ved fraflytning.

Lejer har endvidere ret til at udføre individuelle forbedringer af lejemålet og til at få en godtgørelse for forbedringerne ved fraflytning, hvis lejeren flytter inden 11 år. Retten gælder ikke for fremlejede lejemål eller tidsbegrænsede lejemål.

De forbedringer man kan foretage, er ifølge lejeloven:

  • Etablering, forbedring og renovering af bad, wc og køkkener samt flytning, fjernelse og opsætning af skillevægge, som nødvendiggøres heraf
  • Udskiftning af de hårde hvidevarer, der i forvejen hører til lejligheden
  • Energibesparende foranstaltninger, herunder efterisolering, forsatsruder, termostatventiler og lign.
  • Andre ressource besparende foranstaltninger, fx vandbesparende foranstaltninger og lign.
  • Tekniske installationer, herunder elinstallationer.

Udlejeren skal have skriftlig besked med beskrivelse af forbedringsarbejderne, og hvad de vil koste, før lejeren går i gang. Har udlejer ikke svaret skriftligt inden 6 uger efter at have fået alle de nødvendige oplysninger, kan arbejdet sættes i gang. Det er lejerens ansvar, at udlejeren har fået anmeldelse og beskrivelser, og derfor bør anmeldelsen sendes anbefalet eller med krav om kvittering på mail.

Ud over anmeldelse til udlejeren må lejeren desuden sørge for at få de nødvendige byggetilladelser og anmelde ændringerne til byggemyndighederne i de tilfælde, hvor det kræves.

Udlejeren kan kun nægte at give lejeren lov til at udføre arbejdet, hvis der er særlig vægtige grunde. Det kan være luksuspræget eller særlig energiforbrugende arbejder samt arbejder, som ejendommens el- og afløbskapacitet ikke kan klare. Udlejerens afslag skal være begrundet og oplyse hvilket arbejde, der gøres indsigelse imod. Afslag kan indbringes for huslejenævnet eller beboerklagenævnet.

Når arbejdet er færdigt, sender lejer en kopi af regningerne til udlejeren, og beløbene skal tilskrives på lejers lejekontrakt. Kun udgifter til momsregistrerede bygge- og anlægsvirksomheder kan medregnes. Udlejeren kan fratrække værdien af eksisterende installationer og uforholdsmæssigt høje udgifter samt eventuelle tilskud, lejer har fået efter anden lovgivning.

Godtgørelsen nedskrives over 11 år fra det tidspunkt, forbedringen er taget i brug. Godtgørelsen nedskrives med 10% om året, første gang to år efter forbedringen er taget i brug. Efter 11 år har lejeren ikke længere krav på at få godtgørelse for sin investering. Hvis man flytter, inden godtgørelsen er nedskrevet, skal udlejeren udbetale restgodtgørelsen.

I almene boliger godtgøres udgifter til aftalte forbedringer ved fraflytning, hvor godtgørelsen normalt aftrappes over 10-20 år afhængigt af forbedringens levetid.

Om forbedringer betalt af udlejer, se afsnittet Husleje.

Indhold hentes