Bilstøttens omfang og vilkår

Sidst redigeret den 15.01.2024

Bilstøtte
Støtte til bil indebærer ikke, at bilen bliver gratis. Der vil altid være en egenbetaling.

Støtten ydes til den billigst egnede bil som et rentefrit lån på max. 213.000 kr. inkl. leveringsomkostninger, dog højest til bilens købesum. Lånet deles i en afdragspligtig og en afdragsfri del.

Bilen skal indregistreres i ansøgerens navn, uanset om det er en anden, som skal køre bilen.

Der kan også ydes støtte til en brugt bil, hvis bilen tidligere er bevilget med støtte - dvs. handicapbil - og den er under to år gammel, regnet fra bilens første registrering. En ansøger kan ikke pålægges at tage imod en brugt bil.

Hvis ansøger har en indtægt under 253.000 kr., skal halvdelen af lånet tilbagebetales. Hvis indtægten er over 253.000 kr., forhøjes den del af lånet, som skal tilbagebetales, med 20% af den overskydende indkomst.

Lånet afdrages over 96 måneder. Den del af lånet, der ikke skal afdrages nedskrives med 1/96 om måneden. Bilstøtte, der er søgt før 1. januar 2018 afdrages over 72 måneder, og den del af lånet, der ikke skal afdrages, nedskrives med 1/72 om måneden.

Der gives fritagelse for grøn ejer afgift (tidligere vægtafgift) på biler med hvide nummerplader og vægtafgift på biler med gule nummerplader.

Hvis man køber en varevogn på gule plader, fritages man også for den særlige grønne afgift, der er pålagt disse biler, under forudsætning af, at en varevogn er billigst og bedst egnet. Hvis der kan peges på en almindelig personbil, der er billigst og bedst egnet, kan man kun få støtte med et beløb, der svarer til prisen på personbilen. Forskellen skal man selv betale, og man får ikke fritagelse for den særlige grønne afgift.

Der er ikke fritagelse for udligningsafgiften, som er pålagt dieselbiler, men man kan godt få bevilget støtte til en dieselbil.

Supplerende lån
Hvis billigst egnet bil ikke kan holdes indenfor lånerammen, kan der ydes et rente- og afdragsfrit lån til betaling af forskellen mellem den fastsatte låneramme på 213.000 kr. og bilens anskaffelsespris. Der kan fx være behov for en kassevogn/minibus ved brug af el-kørestol.

Hvis man er en stor familie, hvor alle ikke kan være med i en almindelig bil, kan man ikke få bevilget støtte til en større bil. Man må gerne købe en større bil, men skal selv betale forskellen i prisen.

Støtte til særlig indretning af bil
Der kan ydes tilskud til nødvendig indretning af en bil, også selvom ansøgeren ikke opfylder betingelserne for bilstøtte.

Tilskud kan ydes, hvis:

  • politiet har stillet krav om særlig indretning (skal bevilges) 
  • ansøgerens helbredsmæssige forhold i øvrigt taler for det, fx på grund af smertetilstande eller skånehensyn
  • det letter ansøgerens placering i bilen.
  • indretningen ikke er standardudstyr fra fabrikken
  • ansøgning og bevilling er indgivet før bilen indrettes.

Det kan fx være et automatgear/elektronisk styret gear, bremseforstærkning, håndbetjent bremse og andre forhold, der ændres for at sikre en betryggende kørsel.

Der kan ydes tilskud til nødvendige indretninger i en tidligere registreret bil, hvis det skønnes rimeligt under hensyn til bilens stand og alder, udgiften ved indretningen og ansøgerens forhold i øvrigt. Det forudsættes normalt, at den foreslåede løsning er brugbar i 8 år. For ansøgninger før 1.1.2018 er det 6 år. 

Tilskud til automatgear (automatisk transmission) bevilges kun til biler, der er under ét år gamle. En borger, der har ret til tilskud til automatgear, får dækket den faktiske udgift hertil, dog maksimalt 29.485,45 kr. (2024). Hvis en bil er ”født med” automatgear som standardudstyr i den model, der peges på, kan der ikke gives støtte til det som en særlig indretning. Det gælder fx el-biler, der altid har automatgear. Hvis el-bilen er dyrere end den bil kommunen peger på, skal man selv betale differencen.

Indretning eller ombygning skal foretages på et godkendt værksted.

Køb af bil
Hvis der bevilges lån til køb af bil, skal kommunen udbetale lånet til den bilforhandler, som skal levere bilen.

Slår lånet ikke til, hvis man fx har valgt en anden bil end den anbefalede, må man selv betale resten, og her kan en anden bil indgå i handlen. Hvis der tidligere er bevilget lån til køb af bil, skal den tidligere bil indgå i handlen. Kommunen og borgeren deler det beløb, som den tidligere bil er solgt for, (nettoprovenuet).

Lånet skal, med visse undtagelser, anvendes til køb af fabriksny bil. Der kan ydes støtte til bil, som ansøgeren eller en anden person i husstanden har købt fabriksny inden for det sidste år. Støtten ydes med virkning fra bilens første registrering.

Der findes en hjemmeside, hvor man kan købe og sælge brugte handicapbiler, se www.handicapbiler.dk. Alternativt kan man indrykke en annonce i forskellige handicapforeningers medlemsblade.

Rådgivning om køb og særlig indretning af en handicapbil kan fås mange steder, fx PTU, Landsforeningen af Polio-Trafik og Ulykkesskadede, Handimobil og forskellige firmaer.
Hjemkommunen kan henvise på eget eller brugerens initiativ, evt. efter anmodning fra læger eller bilinspektører. Alle kan henvises uanset diagnose.

Betaling sker i forhold til de konsulenttimer, der bruges i hvert enkelt tilfælde. 

Forsikring, reparation og vedligeholdelse
Bilen skal ansvars- og kaskoforsikres. Ejeren skal betale vedligeholdelse, drift og forsikringer. Hjælp til reparation, udskiftning og montering af nødvendig indretning af bilen ydes efter behov. Det kan fx dreje sig om håndbetjent speeder, drejesæde og lift i minibus m.m.

Genbevilling af bil
Som hovedregel kan der tidligst ydes støtte til udskiftning af bil 8 år efter registreringen af en bil, der tidligere er ydet støtte til. Biler bevilget før 1.1.2018 kan udskiftes efter 6 år.

Ved ansøgning om udskiftning af bil kan kommunen træffe afgørelse uden, at der indhentes yderligere oplysninger. I de fleste tilfælde vil kommunen alligevel behandle sagen som en ny ansøgning. 

Afvikling af støtte
Hvis en person ønsker at indfri et lån før 8-års periodens udløb (6-års periodens udløb), skal hele restgælden betales, herunder også en forholdsmæssig del af det afdragsfrie lån. 

Der tages tages der stilling til eftergivelse, hvis bilen frakendes fx som følge af ændringer i funktionsnedsættelsen, eller fordi den pågældende flytter til et botilbud eller lignende, hvor kørselsbehovet bliver dækket af botilbuddet.

Dør en person, der har modtaget bilstøtte, forfalder restgælden til betaling.

Kommunen skal orientere Motorregistret om dødsfaldet samt anmelde evt. restgæld, herunder også den ikke nedskrevne del af evt. afdragsfrit lån, til skifteretten som krav i boet.

Hvis bilens værdi ved salg ikke dækker hele gælden, afskrives den udækkede del af lånet. Udlægges boet til dækning for begravelsesudgifter, kan krav om indfrielse af lånet ikke rejses overfor afdødes efterladte og restgælden må afskrives.

Kommunen skal træffe afgørelse om henstand med tilbagebetaling og eftergivelse af lån ved manglende betalingsevne på grund af sygdom, arbejdsløshed m.v. Afgørelsen træffes ud fra en vurdering af borgerens samlede økonomi.

Ved genbevilling eller salg af bil vil personen, hvis denne har foretaget merkøb til bilen, få en forholdsmæssig andel af provenuet, fx hvis man har købt en anden model end billigst, bedst egnet, med fx tonede ruder, aircondition  m.m.

Indhold hentes